Από μία ταβέρνα στην Κρήτη ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και συνεχίζονται με το γκρέμισμα παράνομων κατασκευών ξενοδοχειακής μονάδας 3.000 τ.μ. στα Μάλια.
Η πρώτη επιχείρηση έγινε χθες στην περιοχή Αμνισού Ηρακλείου, στην παραθαλάσσια ταβέρνα Alexander στην παραλία Τομπρούκ όπου υπήρξε ένταση όταν οι ιδιοκτήτες του ακινήτου στάθμευσαν τα αυτοκίνητά τους προκειμένου να εμποδίσουν τις μπουλντόζες να προχωρήσουν, κάνοντας λόγο για επιλεκτικές κατεδαφίσεις, που εξαιρούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Παρά τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών, τις εντάσεις, τις λιποθυμίες και τα όποια εμπόδια, οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά και κατεδάφισαν το αυθαίρετο κτίσμα. Υπολογίζεται ότι στην Κρήτη περισσότερα από 100 κτίσματα έχουν κτιστεί πάνω στον αιγιαλό.
 
Εκκρεμότητες 
 
Το υπουργείο Περιβάλλοντος δηλώνει ότι θα υλοποιηθούν όλες οι αποφάσεις κατεδάφισης από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις κι όπου υπάρχουν προβλήματα θα επεμβαίνει η κεντρική διοίκηση. Υπάρχουν τουλάχιστον 3.500 πράξεις κατεδάφισης που εκκρεμούν. Χτες μετέβησανστη Κρήτη ο ειδικός γραμματέας Περιβάλλοντος Σ. Κουρουζίδης και ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος Γ. Μέρκος προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες.
 
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να δοθεί ένα μήνυμα ενόψει και της τελικής ρύθμισης για τα αυθαίρετα που αναμένεται από μέρα σε μέρα, με την κατεδάφιση προκλητικών περιπτώσεων.
 
Στα χέρια των αρμοδίων υπάρχει μια λίστα με πάνω από 3.500 κατεδαφιστέα αυθαίρετα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 1.200 βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και τα υπόλοιπα σε αιγιαλούς. Πρόκειται για αυθαίρετα για τα οποία υπάρχουν ήδη τελεσίδικες αποφάσεις. Το μεγάλο πρόβλημα πάντως έγκειται στην έλλειψη συνεργασίας των αποκεντρωμένων διοικήσεων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υλοποιηθεί πλήρως ούτε η καταγραφή του συνόλου των περιπτώσεων ούτε και οι πράξεις κατεδάφισης.
 
Σχέδιο 
 
Το υπουργείο ετοιμάζει το τελικό σχέδιο για τα αυθαίρετα το οποίο αναμένεται να προβλέπει μαζικές νομιμοποιήσεις των πολεοδομικών παραβάσεων που γίνονται εντός του νόμιμου όγκου του κτιρίου που έχουν οικοδομηθεί με νόμιμη άδεια. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Τραπεζών Γης σε περιφερειακό επίπεδο μέσω των οποίων θα μπορούν να γίνουν αγοραπωλησίες «άυλων» τετραγωνικών μέτρων.
πηγή imerisia.gr