Επιμένοντας στα οφέλη της ηλιακής ακτινοβολίας και των πολλών χρήσεων και εφαρμογών που μπορεί να έχει στην καθημερινότητά μας, θα ήθελα να θίξω ένα θέμα που ιδίως στην Ελλάδα, η εφαρμογή του περιορίζεται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

 

Ο ηλιακός κλιματισμός θα μπορούσε να λύσει πολλά απ’ τα προβλήματα, κυρίως περιβαλλοντολογικά, που προκύπτουν από τις συμβατικές μεθόδους κλιματισμού. Δυστυχώς όμως, η έλλειψη τεχνογνωσίας, σε συνδυασμό με το υψηλό πάγιο κόστος εγκατάστασης ενός τέτοιου ηλιακού συστήματος, αποτρέπει ουσιαστικά μια πιο μακροπρόθεσμη και επενδυτική ματιά στον συγκεκριμένο τομέα.

Υπάρχει δυνατότητα οικιακής χρήσης παρόμοιων συστημάτων; Μα φυσικά. Και μάλιστα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια σύντομη και περιεκτική εικόνα του τρόπου λειτουργίας τους.

Με απλά λόγια, μέσω ενός συλλέκτη ηλιακής ακτινοβολίας, παράγεται ζεστό νερό το οποίο τροφοδοτεί έναν ηλεκτρικό εναλλάκτη θερμότητας. Ο εναλλάκτης, εκμεταλλευόμενος την υψηλή πίεση του θερμού νερού, το αποσυμπιέζει και το ψύχει. Έτσι, το ψυχρό πλέον νερό, τροφοδοτεί τις εκάστοτε τερματικές μονάδες. Ουσιαστικά,  έχουμε μια λειτουργία ανάλογη με αυτή των αντλιών θερμότητας με όλα της τα πλεονεκτήματα. 

Ο ηλιακός κλιματισμός διαχωρίζεται σε:

-          Σύστημα κλειστού κυκλώματος

Παράγεται ψυχρό νερό που τροφοδοτεί τις κεντρικές κλιματιστικές μονάδες ή τις τοπικές κλιματιστικές μονάδες (π.χ. fan coils, ενδοδαπέδιο σύστημα) μέσω δικτύου κυκλοφορίας του ψυχρού υγρού.

-          Σύστημα ανοικτού κυκλώματος 

Παράγεται ψυχρός και ξηρός αέρας, σε άμεση επαφή με το ψυχρό μέσο, που και σ’ αυτή την περίπτωση είναι το νερό.

Το πιο διαδεδομένο σύστημα βέβαια, είναι αυτό του κλειστού κυκλώματος.

Τύποι συλλεκτών

-          Επιλεκτικοί επίπεδοι συλλέκτες

Είναι οι ίδιοι συλλέκτες που χρησιμοποιούνται και για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Αποτελούνται από μια επίπεδη επιφάνεια υψηλής απορροφητικότητας της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας και από ενσωματωμένους ή προσαρτημένους σε αυτή σωλήνες ροής ρευστού μέσου

-          Συλλέκτες κενού

Αποτελούνται από παράλληλες γυάλινες σωληνώσεις, κάθε μία απ’ τις οποίες εμπεριέχει διπλούς σωλήνες γυαλιού, τοποθετημένους τον έναν μέσα στον άλλον, δημιουργώντας κενό αέρος. Η ηλιακή ακτινοβολία προσπίπτει στην κοίλη επιφάνεια της υάλωσης και η θερμότητα που συλλέγεται, μεταφέρεται μέσω φύλλων αλουμινίου σε ένα χάλκινο σωλήνα που εμπεριέχει το ρευστό μέσο.

Απαιτήσεις

-          Επιφάνεια συλλεκτών: 3m2 ανά KW ψυκτικής ισχύος για συστήματα κλειστού κύκλου

-          10m² ανά 1000m³/h για συστήματα ανοικτού κύκλου

-          Στεγασμένος χώρος για το μηχανολογικό εξοπλισμό

Πλεονεκτήματα

-          Μέθοδος φιλική προς το περιβάλλον

-          Μεγάλη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας (περίπου 1500KWh για 25m2 ηλιακών συλλεκτών ετησίως)

-          Συγχρονισμός προσφοράς – ζήτησης, όσον αφορά την περίοδο σημαντικών ψυκτικών απαιτήσεων που συνδυάζεται με την περίοδο μεγάλης ηλιοφάνειας

-          Ευελιξία στην εφαρμογή – ενσωμάτωση σε υπάρχοντα συστήματα (Fan coils, ενδοδαπέδιο σύστημα)

Μειονεκτήματα

-          Υψηλό κόστος εγκατάστασης, έναντι των συμβατικών μεθόδων κλιματισμού

-          Μεγάλη περίοδος απόσβεσης (ανάλογα τη χρήση υπολογίζεται σε τουλάχιστον 10 έτη)

-          Μικρή τεχνογνωσία, υπεύθυνη για την αύξηση του κόστους των εν λόγω συστημάτων

-          Η βιομηχανία κατασκευής μικρών οικιακών συστημάτων είναι ακόμα υπό ανάπτυξη

Ίσως σε μερικά χρόνια από τώρα να μπορούμε να μιλάμε με περισσότερα επιχειρήματα όσον αφορά ένα πλήρως αυτόνομο και λειτουργικό οικιακό σύστημα ηλιακής ψύξης, δεδομένων και των άσχημων κοινωνικών συνθηκών που βιώνει η χώρα. Όπως και να χει, με την τεχνολογία να μας ξεπερνάει αλματωδώς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να μιλάμε για μια άκρως συμφέρουσα επένδυση, με τεράστιο περιβαλλοντικό όφελος.
πηγή housepro.gr