Σε εφαρμογή μπαίνει σταδιακά το σχέδιο για «πράσινα στρατόπεδα», στο πλαίσιο του μνημονίου που υπέγραψαν το 2010 οι ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εθνικής Άμυνας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας skai.gr, οι τρεις πρώτες υποδομές των ενόπλων δυνάμεων που αναβαθμίζονται περιβαλλοντικά και ενεργειακά είναι το στρατόπεδο Τριανταφυλλίδη στην Ξάνθη, η 101 πτέρυγα μάχης στη Λάρισα και ο ναύσταθμος στη Σούδα Χανίων.

Επιπλέον, ενεργειακές παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν σε στρατιωτικά νοσοκομεία για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέσω εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ, ξεκινώντας από το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Εκτός αυτού, σχεδιάζεται η δημιουργία 2 φωτοβολταϊκών πάρκων, 15 μMW σε στρατόπεδο στη Λάρισα και 20 MW στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, καθώς και η εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης σε Μικρονήσι, Φαρμακονήσι και Καλόλιμνο, που θα λειτουργούν με ενέργεια από φωτοβολταϊκά και αιολικά.

Στο μνημόνιο περιλαμβάνονται 51 έργα – δράσεις μεταξύ των οποίων:
-βιοκλιματικός σχεδιασμός και εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ
- περιβαλλοντική διαχείριση σε πεδία βολής, διαχείριση αποβλήτων, εναπαχρησιμοποίηση λαδιών, ανακύκλωση
-συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και έξυπνοι μετρητές
-παρακολούθηση θαλάσσιας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης
-αλλαγή λαμπτήρων πυρακτώσεως με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας
-προστασία υδατικών πόρων και εδαφών

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι μελέτες προετοιμάστηκαν από εξειδικευμένες ομάδες επιστημόνων των Σωμάτων Στράτου και αναμένουν τις τελικές εγκρίσεις από το ΥΠΕΚΑ ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ για να λάβουν χρηματοδότηση 40εκ ευρώ.

Υπολογίζεται ότι τα έργα θα δημοπρατηθούν τον Ιούνιο του 2013 με ορίζοντα ολοκλήρωσης δυο χρόνια αργότερα.
Πηγή econews.gr