Μια ομάδα ειδικών εργάζεται πάνω σε ένα πρωτότυπο πλωτό ηλιακό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στην Καλκούτα, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Νέας και Ανανεώσιμης ενέργειας της Ινδίας.

Ένα έργο επίδειξης που αφορά την εγκατάσταση ενός πλωτού σταθμού ηλιακής ενέργειας βρίσκεται σήμερα υπό ανάπτυξη από μια ομάδα με επικεφαλής τον SP Gon Choudhury, Διευθυντή της Development Consultants Private Limited (DCL Group) και Αντιπρόεδρο το Calcutta Institute of Technology. Το πρωτότυπο περιλαμβάνει ηλιακούς συλλέκτες και άλλα εξαρτήματα, τοποθετημένα επάνω σε μια πλατφόρμα με κούφια τύμπανα από κασσίτερο ή πλαστικό, που της επιτρέπουν να επιπλέει στο νερό.

Το έργο έχει προγραμματιστεί να εγκατασταθεί σε μια λίμνη στο Victoria Memorial στην πόλη της Καλκούτα στην Ινδία. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης "The Hindustan Times”, «Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι, αν η οπίσθια επιφάνεια των ηλιακών συλλεκτών διατηρείται ψυχρή, τότε η ικανότητά τους να παράγουν ενέργεια αυξάνεται κατά 16%. Δεδομένου ότι αυτοί οι ηλιακοί συλλέκτες θα πρέπει να επιπλέουν στο νερό, αναμένεται να παραμείνουν δροσεροί και ως εκ τούτου μπορούμε να παράγουμε περισσότερη ενέργεια συγκριτικά με τις εγκαταστάσεις εδάφους».

Το πρωτότυπο λέγεται ότι θα είναι σε θέση να παράγει 10 kW ηλιακής ισχύος και θα εκτείνεται σε 100 τετραγωνικά μέτρα. Το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2014.
πηγή 4green.gr