Οι αστοχίες που έχουν καταγραφεί στην έκθεση της Κομισιόν απασχολούν τους επικεφαλής της τριμερούς. Οι αστοχίες εντοπίζονται κυρίως στα έσοδα, στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και στα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα από το μέτρο για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο.

Το ΥΠΟΙΚ εξακολουθεί να θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει εισπρακτικό πρόβλημα και ότι οι όποιες αποκλίσεις υπάρξουν θα αντισταθμιστούν από τη συγκράτηση των δαπανών και την επίτευξη υψηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Για την τρόικα η επίτευξη του εισπρακτικού στόχου των 3,1 δισ. ευρώ θα προκύψει από τον φόρο στα ακίνητα. Υπενθυμίζεται ότι πέραν της διατήρησης του φόρου στην έκθεσή της η Κομισιόν ζητεί τη διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα επόμενα χρόνια εφόσον δεν υπάρξει άλλο αντισταθμιστικό μέτρο.

Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι με την είσοδο των αγροτεμαχίων στο χαράτσι και την αύξηση του φόρου για τα ακριβά αστικά ακίνητα, θα υπερκαλυφθεί το κενό των 300 εκατ. ευρώ. Στην αντί πάσης θυσίας επίτευξη του στόχου των 3,1 δισ. αποδίδεται και η κωλυσιεργία της κυβέρνησης να ανακοινώσει επιτέλους την πρότασή της για τη φορολόγηση των ακινήτων, πετυχαίνοντας μία ελάχιστη συναίνεση μεταξύ των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Ο εισπρακτικός στόχος επιμερίζεται αποσπασματικά σε 1,7 δισ. ευρώ από τον φόρο σε κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα, σε 600 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση ακινήτων νομικών προσώπων και σε 800 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου εκτάσεων. Το σχέδιο θα τεθεί υπόψη της τρόικας και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αμέσως μετά.

Οι επικεφαλής της τρόικας εστιάζουν στις αιτίες που δημιούργησαν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά:

1. Την εφαρμογή των σταδιακών περικοπών στις συντάξεις, κυρίως λόγω τεχνικών δυσκολιών.
2. Η νέα μισθολογική κλίμακα δεν έχει εφαρμοστεί για τους υπαλλήλους της Βουλής και για κάποιες ΔΕΚΟ.
3. Τα έσοδα από τον φόρο στους εφοπλιστές, τα οποία ήταν πολύ μικρότερα από τα αναμενόμενα.
4. Την αύξηση του μεριδίου αγοράς των γενόσημων στο 35% του συνολικού όγκου φαρμάκων που πωλείται από τα φαρμακεία.
5. Τον διορισμό εσωτερικών ελεγκτών σε όλα τα νοσοκομεία.
6. Την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ώστε να ευθυγραμμίζονται με τις αγοραίες τιμές.
7. Τη μεταφορά 40 νέων στοιχείων ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι αν δεν αντιμετωπιστούν οι αστοχίες αυτές, ο προϋπολογισμός θα οδηγηθεί σε νέα τρύπα της τάξης των 137 εκατ. ευρώ το 2013 και 166 εκατ. ευρώ το 2014. Επιπρόσθετα, η καθυστέρηση εφαρμογής μέτρων, όπως η αύξηση των κοινωνικών εισφορών από τους αυτοαπασχολουμένους και η αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς δημιουργούν επιπρόσθετο κενό 270 εκατ. ευρώ το 2013 και 700 εκατ. ευρώ το 2014.
πηγή buildnet.gr