Μία πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά και τάμπλετ «Αρχιτεκτονικές Διαδρομές στον Πειραιά» (Piraeus Archwalk) παρουσιάζουν για πρώτη φορά το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, η επιστημονική του συνεργάτιδα, Δρ. Ελένη Κανετάκη και η εταιρεία Αιγαίου Solutions .

Σκοπός του έργου  είναι η ανάδειξη και προβολή της αρχιτεκτονικής του Πειραιά, ως νέο πολιτιστικό προϊόν σε μορφή Πολιτιστικής Διαδρομής.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη ψηφιακή δράση περιηγήσεων, με κύριο μέσο τις κινητές συσκευές. Ο χρήστης, με αφετηρία τέσσερα σημεία του Πειραιά α) Σταθμός ΗΣΑΠ  β) Παλαιό Ξενοδοχείο “ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ” (1872)  γ) Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και δ) Κτήριο οδών Αγγέλου Μεταξά 11 & Βούλγαρη 179   θα  περιηγείται στην πόλη του Πειραιά και με οδηγό συγκεκριμένες  αρχιτεκτονικές διαδρομές, εντοπίζει νεοκλασικά κτίρια του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα και γνωρίζει χώρους, ανθρώπους, ιστορίες και στοιχεία από τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική, τα οποία πλέκουν από κοινού την αρχιτεκτονική μορφολογική εξέλιξη της σύγχρονης πόλης του Πειραιά.

Στις διαδρομές αυτές έχουν σημειωθεί επίσης και αξιόλογα μεσοπολεμικά κτίρια της δεκαετίας του ’20 και του ‘30, καθώς και αρχαιολογικοί χώροι της πόλης, σημαντικά τοπόσημα, σημεία αναφοράς στην πολιτιστική κληρονομιά του Πειραιά, που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση της ιστορικής μνήμης και αναδεικνύουν την ιστορική συνέχεια της πόλης.

αρχιτ1

Φωτογραφίες κτιρίων, αρχιτεκτονικά σχέδια, χάρτες, ζωγραφικοί πίνακες, αποτελούν το περιεχόμενο του έργου και την κύρια πηγή για την παρουσίαση και υποστήριξη όλων των ψηφιακών εφαρμογών, ύστερα από επιστημονική τεκμηρίωση του υλικού. Η τρισδιάστατη αναπαράσταση 3 σημαντικών κτιρίων του Πειραιά: των δίδυμων κατοικιών του Ernst Ziller, το κτίριο ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (πρώην Μέγαρο Στρίγκου), καθώς και το χαμένο «Ρολόι» του Πειραιά, εισήχθησαν κυρίως στην εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας της ψηφιακής εφαρμογής για κινητές συσκευές.

Εκτός από την ψηφιακή εφαρμογή περιήγησης για κινητές συσκευές, προφέρονται στους χρήστες-επισκέπτες, και οι παρακάτω ψηφιακές δυνατότητες:

  • Βάση δεδομένων και δικτυακή πύλη παρουσίασης της  αρχιτεκτονικής παράδοσης του Πειραιά.
  • Διαδραστικό χρονολόγιο ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του Πειραιά.

ΠΗΓΗ