Διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επικαλούμενος ενημέρωση από τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ. Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για αυξήσεις σε δόσεις συνολικού ύψους 37% εντός του 2013, μετά από εισήγηση της ΔΕΗ στην ΡΑΕ.

«Τα περί αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι καθαρά δημοσιογραφικά σενάρια» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μετά την ενημέρωσή του από τον αρμόδιο υφυπουργό Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Ωστόσο, τα δημοσιεύματα αναφέρονταν σε αυξήσεις που προκύπτουν από τις δεσμεύσεις της χώρας, στο πλαίσιο του Μνημονίου, για απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος. Κάτι τέτοιο προβλέπεται, άλλωστε, και στο προσχέδιο του Μνημονίου. Για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα ισχύσει ειδικό τιμολόγιο, χωρίς, ωστόσο, να είναι ακόμη σαφές αν εξαιρούνται εντελώς από τις αυξήσεις αυτές ή απλά θα υποστούν μειωμένες επιβαρύνσεις.

Τα επίμαχα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για αυξήσεις σε τρεις δόσεις: 1η Ιανουαρίου, 1η Μαρτίου και 1η Ιουλίου του 2013, οπότε και, σύμφωνα με αυτά, πρόκειται να επέλθει πλήρης απελευθέρωση.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη μνημονιακή μας υποχρέωση, θα εξαιρέσει από αυτές τις αυξήσεις τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, με την καθιέρωση ειδικού τιμολογίου ρεύματος. Βέβαια, δεν αποσαφηνίζεται αν σε αυτές τις κατηγορίες οι ανατιμήσεις θα είναι μικρότερες ή μηδενικές.