Σημαντικά προσκόμματα στο έργο των μηχανικών, αλλά και πολιτών και επιχειρηματιών οι οποίοι συναλλάσσονται με την Πολεοδομία του δήμου Θεσσαλονίκης έχει επιφέρει το μπλακ άουτ το οποίο προκλήθηκε εξ αιτίας του χακαρίσματος στα ηλεκτρονικά συστήματα του δήμου.

Μία από τις επιπτώσεις της κυβερνοεπίθεσης είναι η απώλεια του αρχείου το οποίο διατηρούσε η Πολεοδομία. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει αφάνταστα την καθημερινότητα, κυρίως των μηχανικών οι οποίοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στα γραφεία της Πολεοδομία, στην οδό Μανουσογιαννάκη, προκειμένου να αντλήσουν τα στοιχεία και τις πληροφορίες που χρειάζονται για τα ακίνητα που τους ενδιαφέρουν. Σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας, πριν από το χακάρισμα, γινόταν ηλεκτρονικά.

Όπως αναφέρει στην Voria.gr ο μηχανικός και πρώην περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος «η ταλαιπωρία που υφίστανται όλοι οι συνάδελφοί μου είναι απίστευτη. Για να βρούμε οτιδήποτε θα πρέπει να πάμε αυτοπροσώπως στην Πολεοδομία και να αναζητήσουμε τους φακέλους. Για οποιαδήποτε πληροφορία. Είτε αφορά οικοδομικές άδειες, είτε χρήσεις γης, όρους δόμησης, διατάγματα ρυμοτομίας κ.λπ.». Ο κ. Θεοδωρόπουλος διερωτάται για ποιο λόγο η Πολεοδομία δεν είχε φροντίσει να έχει πάρει backup από όλα αυτά τα αρχεία ώστε να τα προστατεύσει από τέτοιες κακόβουλες ενέργειες».

«Κακώς δεν υπήρχε backup» δηλώνει στην Voria.gr ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργος Αβαρλής. Τονίζει ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η πλήρης ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων με την Πολεοδομία. «Ήδη έχουμε αλλάξει τον server και καθημερινά συνδέονται στο σύστημα νέοι υπολογιστές, ενώ παράλληλα, λειτουργούν βοηθητικά και κάποιοι παλαιότερης τεχνολογίας οι οποίοι όμως, για λόγους ασφαλείας και προστασίας, βρίσκονται εκτός διασύνδεσης».

Δύο είναι τα σημαντικότερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι συναλλασσόμενοι με την Πολεοδομία. Το πρώτο αφορά τις πληροφορίες τις οποίες παρείχε το Τμήμα Γεωχωρικών Πληροφοριών (GIS) το οποίο έχει «κλειδώσει» λόγω της κυβερνοεπίθεσης. Μέσω του GIS οι μηχανικοί, αλλά και πολίτες, αντλούσαν πλήθος πληροφοριών σχετικά με τα ακίνητα τα οποία τους ενδιέφεραν, από τον υπολογιστή τους, χωρίς να χρειάζεται να προσέλθουν στην Πολεοδομία. Τα στοιχεία αυτά αφορούσαν τη θέση του ακινήτου, τα ρυμοτομικά διατάγματα και την εν γένει νομοθεσία που διέπει το ακίνητο, πράξεις τακτοποίησης, πράξεις εφαρμογής, όροι δόμησης κ.ο.κ. Το GIS χωριζόταν σε δύο υποσυστήματα, το ένα, πιο απλό στη χρήση του, το χρησιμοποιούσαν οι πολίτες καθώς και κάποιοι επιχειρηματίες του κλάδου των κατασκευών και ένα δεύτερο, πιο τεχνικό, στο οποίο κατέφευγαν οι μηχανικοί, κυρίως οι τοπογράφοι, για να εντοπίζουν τα ακίνητα πους τους ενδιέφεραν και να αντλούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονταν. Τώρα για όλα αυτά θα πρέπει να προσέρχονται στην Πολεοδομία. «Τρέχουμε τις διαδικασίες για να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες άδειες ώστε να επανέλθει άμεσα η λειτουργία του GIS», αναφέρει ο κ. Αβαρλής, ο οποίος, στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, τόνισε ότι η πολεοδομική υπηρεσία είναι η μόνη από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίας του δήμου που χωλαίνει σε μεγάλο βαθμό λόγω της κυβερνοεπίθεσης.

Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα αφορά την εύρεση των οικοδομικών αδειών. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου το 30% του αρχείου των οικοδομικών αδειών υπήρχε σε ψηφιακή μορφή και ήταν πολύ εύχρηστο. Αυτό πλέον έχει χαθεί καθώς δεν υπήρχε backup. Τώρα ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να εντοπίσει τον αριθμό της οικοδομικής άδειας, ανατρέχοντας σε συμβολαιογραφικές πράξεις, στη συνέχεια να μεταβεί στην Πολεοδομία για να βρει το φάκελο και να υποβάλλει αίτηση για να πάρει επικυρωμένο αντίγραφο. Αντιθέτως, δεν έχει επηρεαστεί η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών καθώς αυτές γίνονται μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών (e-άδειες) το οποίο τρέχει το Τεχνικό Επιμελητήριο.

ΠΗΓΗ