Η κλιματική αλλαγή είναι η πιο κρίσιμη πρόκληση της εποχής μας, και οι πόλεις διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υιοθέτηση δράσεων που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις της μέσω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το Ελσίνκι είναι μία από τις πρώτες πόλεις που κάνει βήματα για τη μετάβαση προς ένα βιώσιμο μέλλον, και ο στόχος που έχει θέσει είναι να καταφέρουν μέχρι το 2035 αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα. Για την επίτευξη αυτού αναζητά νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με τον παγκόσμιο διαγωνισμό Helsinki Energy Challenge , αναζητήθηκαν δημιουργικές «έξυπνες» προτάσεις που θα έδιναν απάντηση σε αυτό ακριβώς το ερώτημα: πώς μπορεί να καλυφθεί η ανάγκη για θέρμανση με ελάχιστη χρήση άνθρακα.

Ανάμεσα στις 252 προτάσεις από 35 χώρες, το αρχιτεκτονικό γραφείο Carlo Ratti Associati και η διεπιστημονική ομάδα του κατέθεσε μία από τις νικήτριες προτάσεις με τίτλο Hot Heart.

Tο έργο βασίζεται στην ιδέα δημιουργίας ενός αρχιπελάγους 10 κυλινδρικών δεξαμενών αποθήκευσης θερμότητας διαμέτρου 225 μέτρων η καθεμία, με τη διπλή λειτουργία της αποθήκευσης θερμικής ενέργειας ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνουν τον ρόλο ενός χώρου για ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Τα «πλωτά νησιά» αυτά όπως μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει τις κυλινδρικές δεξαμενές, θα φιλοξενούν επίσης τροπικά δάση και οικοσυστήματα από όλο τον κόσμο, προσφέροντας στη φινλανδική πρωτεύουσα επιπλέον δημόσιο χώρο αλλά και ένα νέο ψυχαγωγικό αξιοθέατο.

 δεξαμενές, θα φιλοξενούν επίσης τροπικά δάση και οικοσυστήματα από όλο τον κόσμο, προσφέροντας στη φινλανδική πρωτεύουσα επιπλέον δημόσιο χώρο αλλά και ένα νέο ψυχαγωγικό αξιοθέατο.

Hot Heart – Courtesy CRA-Carlo Ratti Associati

Hot Heart – Courtesy CRA-Carlo Ratti Associati

Hot Heart – Courtesy CRA-Carlo Ratti Associati

Τέσσερις από τις 10 δεξαμενές ζεστού νερού περικλείονται από διαφανείς θόλους δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για τη διατήρηση πλωτών τροπικών οικοσυστημάτων, τα «Πλωτά δάση» που θερμαίνονται φυσικά υπογείως από τις δεξαμενές.

Τα «Πλωτά Δάση» μοιάζουν με μικρές επίγειες παραδεισένιες γωνιές τόσο για τους ίδιους τους Φινλανδούς όσο και για τους επισκέπτες τους καθώς μπορούν να χαλαρώσουν αλλά και να απολαύσουν το φως του ήλιου, ακόμα και κατά τη διάρκεια του σκληρού παγωμένου χειμώνα, χάρη στη χρήση ισχυρής τεχνολογίας LED.

«Η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να γίνεται φθηνότερη, ωστόσο η αποθήκευση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ακριβή. Η ιδέα μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τις γιγαντιαίες “θερμικές μπαταρίες” για να αποθηκεύσουμε ενέργεια, όταν οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά ή ακόμη και αρνητικά επίπεδα και να την εξαγάγουμε όταν απαιτείται από το σύστημα τηλεθέρμανσης, όταν η ζήτηση είναι υψηλή. Αυτό το μοντέλο θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί σε πολλές παράκτιες πόλεις με παρόμοια κλίματα », λέει ο Carlo Ratti, ιδρυτικό στέλεχος της Carlo Ratti Associati.

Το έργο Hot Heart βρίσκεται στις ακτές του Ελσίνκι και σίγουρα θα αποτελεί τη μεγαλύτερη υποδομή του είδους του. Τα νησιά αυτά θα μπορούν να συγκρατήσουν έως και 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού συνολικά. Το σύστημα λειτουργεί σαν μια τεράστια θερμική μπαταρία: η ανανεώσιμη ενέργεια χαμηλού ή αρνητικού κόστους μετατρέπεται σε θερμότητα, αποθηκεύεται στις δεξαμενές και διοχετεύεται στα κανάλια διανομής θερμότητας της πόλης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ολόκληρη η αρχιτεκτονική του έργου έχει εμπνευστεί από τη φινλανδική φιλοσοφία ζωής “Jokamiehen Oikeudet“, η οποία σε μια απλουστευμένη μετάφραση σημαίνει «ελευθερία στην περιπλάνηση», σημαίνει το δικαίωμα στοχασμού και χαλάρωσης μέσα στη φύση.

«Ο τομέας της ενέργειας έχει συντελέσει μια αξιοσημείωτη επανάσταση και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια αλλαγή σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Δεν περιμέναμε να προταθούν έργα που απαντούν και δίνουν λύσεις σε ολόκληρο παζλ. Έτσι τώρα έχουμε στα χέρια μας ένα ευρύ φάσμα λύσεων, οι οποίες θα βοηθήσουν όχι μόνο το Ελσίνκι, αλλά και άλλες καινοτόμες πόλεις που αναζητούν λύσεις θέρμανσης. Το Ελσίνκι έχει δεσμευτεί να μοιράζεται τις λύσεις του διαγωνισμού με όλες τις πόλεις», δήλωσε ο δήμαρχος του Ελσίνκι Jan Vapaavuori.

Κείμενο: Πέπη Νικολοπούλου

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΠΗΓΗ