Στο μεταξύ αλλάζουν τα νέα «Εξοικονομώ Αυτονομώ», που σχεδιάζει η Ελλάδα να αναπτύξει από το 2021 έως το 2030 για 600.000 κτίρια, καθώς το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (European Court of Auditors) δημοσίευσε έκθεση  αποτίμησης των προγραμμάτων χρηματοδότησης ενεργειακών αναβαθμίσεων  τύπου «Εξοικονομώ Αυτονομώ» στις ευρωπαϊκές χώρες και εξέδωσε οδηγίες προς τα Κράτη Μέλη, έτσι ώστε να εναρμονιστούν τα προγράμματα αυτά με ενιαίες κοινοτικές επιταγές.
 
Τα στοιχεία του ΥΠΕΝ
 
Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:
 
Για την Περιφέρεια Κρήτης, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.14 το πρωί. Υποβλήθηκαν 4.468 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 1.308 δεσμεύοντας το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την Περιφέρεια (28,2 εκατ. ευρώ). Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 21.550 ευρώ.
 
Για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.16 το πρωί. Υποβλήθηκαν 1.701 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 610, δεσμεύοντας το σύνολο του προϋπολογισμού (13,5 εκατ. ευρώ). Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση διαμορφώνεται στα 22.130 ευρώ.
 
Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η πλατφόρμα έκλεισε στις 11.27 π.μ. Υποβλήθηκαν 1.903 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 1.211, δεσμεύοντας το σύνολο του προϋπολογισμού (23 εκατ. ευρώ) . Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση διαμορφώνεται στα 19.000 ευρώ περίπου.
 
Το πρόγραμμα συνεχίζεται τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις 10 π.μ.
 
Αντιδράσεις
 
Στο μέτωπο των αντιδράσεων καταγράφονται τα εξής:
 
Η «Βουλή των μηχανικών» κάνει φύλλο και φτερό το «Εξοικονομώ Αυτονομώ», καθώς  σε κείμενο εργασίας, που συνέταξε επιτροπή μελών της Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, σύμφωνα με τις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις που έγιναν στη συνεδρίαση της «βουλής των μηχανικών» το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020 τονίζεται ότι :
 
Παρά τις παλαιότερες προτάσεις της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, στο τρέχον Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» συνεχίζονται τα δύο βασικά λάθη του προηγούμενου προγράμματος «Εξοικονομώ». Μόνα κριτήρια υπαγωγής μιας αίτησης είναι η χρονική προτεραιότητα και το κλείσιμο του συστήματος μετά την εξάντληση των πόρων. Δεν υπάρχει κανένα κριτήριο οικονομικής – κοινωνικής ή ενεργειακής προτεραιότητας και ουσιαστικής καταπολέμησης της «ενεργειακής φτώχειας». 
 
Το ΤΕΕ Β. Αιγαίου μιλάει για  «φιάσκο ολίγων λεπτών» σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνοντας ότι «το πολυαναμενόμενο και πολυδιαφημισμένο, πολλά υποσχόμενο νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ-αυτονομώ» εξελίσσεται σε ένα συνεχιζόμενο ανά περιφέρεια φιάσκο ολίγων λεπτών, όπως και στο Βόρειο Αιγαίο που η διάθεση πόρων έκλεισε σε 15λ περίπου».
 
Το ΚΙΝΑΛ πάει το θέμα  στη Βουλή  και ζητά  περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια.  Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, με πρωτοβουλία του αρμόδιου Τομεάρχη Γιώργου Αρβανιτίδη, ζητώντας να τεθούν περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια επιλογής στον επόμενο κύκλο του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» από το νέο έτος, ώστε να διορθωθούν οι μεγάλες ανεπάρκειες του τρέχοντος. Δυστυχώς, με το υπάρχον click away «Εξοικονομώ» της Κυβέρνησης της ΝΔ αντί να προάγονται οι κοινωνικά και οικονομικά αποδοτικότερες ενεργειακές δράσεις, επιβραβεύονται οι γρηγορότεροι και αρχειοθετούνται οι περισσότεροι. Το ζητούμενο όμως δεν θα έπρεπε να είναι η ταχύτητα υποβολής της αίτησης, αλλά οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των κτηρίων για άμεση ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονόμηση.