Κίνδυνος αποκλεισμού πολλών διαμερισμάτων από το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Posted in Blog

1Τον κίνδυνο να μείνουν πολλά διαμερίσματα πολυκατοικιών εκτός του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι» επισημαίνουν μηχανικοί, βασιζόμενοι στο κείμενο της προδημοσίευσης του οδηγού.
 
Συγκεκριμένα, το πρόβλημα εντοπίζεται στην αποκλειστική επιλεξιμότητα εσωτερικής θερμομόνωσης όπου υπάρχουν χωνευτά - συρόμενα κουφώματα. Αν και ενεργειακά η εσωτερική θερμομόνωση είναι ο ορθός τρόπος, το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι οι κατοικίες μετά τις παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί κατά τρεις ενεργειακές κλάσεις. Για να είναι αυτό εφικτό, η επιλογή της θερμομόνωσης αποτελεί μονόδρομο για τις περισσότερες των περιπτώσεων. Όμως, η εσωτερική θερμομόνωση μετατρέπει το εσωτερικό του σπιτιού που κατοικείται σε εργοτάξιο ενώ η επιλογή αλλαγής των κουφωμάτων με ανοιγόμενα ή επάλληλα “σκοντάφτει” στην αλλαγή της όψης μεταξύ των διαμερισμάτων της ίδιας πολυκατοικίας και κατ επέκταση την αλλαγή της όψης της πολυκατοικίας συνολικά.
 
Ενδεικτικά, παραθέτουμε επιστολή μηχανικού , η οποία απευθύνεται στον Υπουργό ΥΠΕΝ:
 
 
Αξιότιμε Κε. ΥΠΟΥΡΓΕ,
 
Είμαστε μια τεχνική επιχείρηση, η οποία ασχολείται τόσο με ιδιωτικές κατασκευές ενεργειακής αναβάθμισης όσο και με τα προγράμματα Εξοικονομώ από την αρχή τους.  
 
Όλοι περιμέναμε τον οδηγό του νέου προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ 2020, για να δούμε αφενός τι καινούργιο υπάρχει αφετέρου για να είμαστε πλήρως καταρτισμένοι, έτσι ώστε και εμείς με τη σειρά μας να ενημερώσουμε με ακρίβεια τους πιθανούς πελάτες μας με σκοπό την ένταξη τους στο Πρόγραμμα.
 
Διαβάζοντας από προχθές με μεγάλη προσοχή την προδημοσίευση του οδηγού ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ 2020 διαπιστώθηκε το εξής και θα ήθελα να το δείτε με προσοχή, πριν δημοσιευτεί επίσημα ο κανονικός Οδηγός του Προγράμματος:
 
Στην κεφάλαιο 3.3 (περιγραφή των επιλέξιμων παρεμβάσεων) στην παράγραφο 2 (τοποθέτηση / αναβάθμιση Θερμομόνωσης) στο iv αναφέρει επί λέξει:
 
“Η Εξωτερική θερμομόνωση επιφάνειας κατακόρυφου δομικού στοιχείου, είναι επιλέξιμη μόνον όταν, μετά το πέρας των παρεμβάσεων, τα κουφώματα της επιφάνειας είναι επάλληλα ή ανοιγόμενα και όχι χωνευτά – συρόμενα. Στην τελευταία περίπτωση, είναι επιλέξιμη μόνον η εσωτερική θερμομόνωση.
 
Άρα έτσι όπως είναι ο οδηγός, κατά την ταπεινή μου άποψη, όλες οι πολυκατοικίες με συρόμενα χωνευτά κουφώματα θα μείνουν έξω από το πρόγραμμα, αφενός γιατί δεν θα δεχτούν οι ιδιοκτήτες τους ανοιγόμενα ή επάλληλα κουφώματα (λόγω διαστάσεων, λόγω περιορισμένου χώρου εσωτερικά των δωματίων κλπ), αφετέρου εάν τα δεχτούν σαν κατασκευή και τα ανοιγόμενα εξωτερικά παντζούρια ή επικαθήμενα ρολά τοποθετηθούν στην εξωτερική τοιχοποιία, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες που δε θα έχουν προβεί στην αντικατάσταση των κουφωμάτων τους, θα προκύψει αλλαγή της όψης των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας μεταξύ τους, το οποίο απαγορεύεται γιατί αλλάζει η συνολική όψη της πολυκατοικίας βάση του καταστατικού της και της Πολεοδομικής άδειας της.
 
Παρακαλώ όπως το δείτε , γιατί είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, που αφήνει πολλούς ιδιόκτητες έξω από το Πρόγραμμα, λόγω του ότι κανένας ιδιοκτήτης δεν θα μας επιτρέψει να κάνουμε εσωτερική θερμομόνωση και να μικρύνουν οι χώροι του, ενώ επιπλέον, θα πρέπει ένα σπίτι κατοικήσιμο να μετατραπεί σε εργοτάξιο στο εσωτερικό του και να πραγματοποιηθούν πολλές και σημαντικές τεχνικές τροποποιήσεις, όπως π.χ. στις πρίζες, τα κλιματιστικά, τα κουρτινόξυλα, το φωτισμό κλπ, με υψηλό κόστος για τους ιδιοκτήτες.
 
Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω πως τα διαμερίσματα αυτά ανέρχονται στο 70% με 80% των ενδιαφερομένων που θέλουν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα και με τα ανωτέρω φαίνεται πως θα μείνουν εκτός προγράμματος.
 
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας
 
Με εκτiμηση
 
ΚΟΡΟΜΠΛΗΣ ΗΛΙΑΣ
 
 
Τέλος, υπενθυμίζουμε πως εκκρεμεί ακόμα η λύση του προβλήματος που ανέλυσε ομάδα μηχανικών αναφορικά με διατάξεις που καταργήθηκαν και αφορούσαν στη συναίνεση των ιδιοκτητών στις εργασίες θερμομόνωσης καθώς και γενικότερα σε εργασίες σε κοινόχρηστους χώρους. Όπως σημείωσαν κατ επανάληψη οι μηχανικοί, η τροποποίηση των διατάξεων ερμηνεύεται από πολλές ΥΔΟΜ ως απαίτηση πλειοψηφίας στο 100% των ιδιοκτητών, ακόμα και για εργασίες εξωτερικής θερμομόνωσης, γεγονός το οποίο θέτει σε κίνδυνο τόσο στις υλοποιήσεις των εν εξελίξει έργων του Εξοικονομώ II όσο και στην αδυναμία έκδοσης της ΕΕΔΜΚ ενόψει του προαναγγελθέντος προγράμματος "Εξοικονομώ-Αυτονομώ", με όλες τις συνέπειες που προκύπτουν από τα ανωτέρω, τόσο για της εργασίες ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης, όσο και για το επάγγελμα των μηχανικών γενικότερα.
 
 

Χαμόγελο του Παιδιού

banner bottom

Η Εφαρμογή

banner bottom

Φόρμα Επικοινωνίας