Κοινό μυστικό ήταν για δεκαετίες οι αυθαιρεσίες στα ακίνητα και οι αποκλίσεις μεταξύ των δηλωμένων και των πραγματικών τετραγωνικών. Ωστόσο, κανείς δεν μπορούσε να είναι σίγουρος για το μέγεθος του προβλήματος. Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΚΕΔΕ από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής οδηγούν στην εκτίμηση πως θα αποκαλυφθούν περί τα 50 εκατ. τετραγωνικά μέτρα δομημένων επιφανειών.
 
Σύμφωνα μάλιστα με την «Καθημερινή της Κυριακής» σε κάποιες περιοχές τα αδήλωτα τετραγωνικά είναι δύο, τρεις ή ακόμη και έξι φορές περισσότερα από τα δηλωμένα!
 
Για παράδειγμα στη Ζάκυνθο, οι δομημένες επιφάνειες αυξήθηκαν κατά 632%. Στο σύνολο της επικράτειας, κι ενώ απομένει ακόμη σχεδόν ένας μήνας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η συνολική δηλωμένη επιφάνεια των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων των Ελλήνων έχει ήδη αυξηθεί κατά 35%. Ενας… «μικρός ΕΝΦΙΑ», ο οποίος μπορεί να αποδίδει έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση –και μάλιστα με αναδρομική εφαρμογή από την 1/1/2020– δημιουργείται μέσα από τη διαδικασία αποκάλυψης των «κρυμμένων» τετραγωνικών στους δήμους. Σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις, τα τετραγωνικά που θα αποκαλυφθούν μέσα από την πλατφόρμα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία, θα προσεγγίσουν τα 50 εκατ.
 
Δεδομένου ότι σε αυτές τις επιφάνειες, οι οποίες για πρώτη φορά θα αποκαλυφθούν στα αρχεία των δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ, θα επιβληθούν αναδρομικά δημοτικά τέλη, δημοτικοί φόροι και τέλη ακίνητης περιουσίας από την 1/1/2020 και μετά, το ετήσιο έσοδο που θα προκύψει για τους δήμους αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
 
Η «μοιρασιά» αυτού του ποσού θα εξαρτηθεί από τον όγκο των δηλώσεων που θα γίνουν ανά δήμο. Ηδη, τα στατιστικά ευρήματα είναι εντυπωσιακά: Η βάση επιβολής των δημοτικών τελών του Δήμου Ζακύνθου αυξήθηκε κατά… 632% ή κατά δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας θα μπορεί να επιβάλλει δημοτικά τέλη σε πρόσθετες επιφάνειας 829.000 τετραγωνικών, ενώ πάνω από 650.000 τ.μ. αποκαλύφθηκαν και στη Λάρισα.
 
Πάντως αξίζει να τονιστεί πως λαμβάνειν από τα «ξεχασμένα» ή αδήλωτα τετραγωνικά δεν θα έχουν όλοι οι δήμοι της χώρας. Για παράδειγμα, οι Δήμοι Αθηναίων, Αμαρουσίου, Καλλιθέας και Καισαριανής δεν θα έχουν άμεσο όφελος, καθώς από τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν δεν προέκυψαν –τουλάχιστον μέχρι τώρα– αδήλωτες επιφάνειες. Αντίθετα, ηλεκτροδοτούμενοι χώροι δηλώθηκαν ως μη ηλεκτροδοτούμενοι προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να αποφύγουν την καταβολή των δημοτικών τελών.
 
Εντυπωσιάζουν τα στατιστικά
1. Σε πέντε δήμους της χώρας αποκαλύφθηκαν πάνω από 500.000 τετραγωνικά ανά δήμο. Ξεχωρίζουν, όπως προαναφέρθηκε, η Ζάκυνθος, η Κεντρική Κέρκυρα, η Λάρισα, η Ρόδος και το Ηράκλειο Κρήτης.
 
2. Σε 46 δήμους έχουν αποκαλυφθεί πάνω από 200.000 έως 500.000 τετραγωνικά ανά δήμο. 3. Εκτός από τα απόλυτα νούμερα, εντυπωσιάζουν και τα ποσοστά. Το μέσο ποσοστό αύξησης ανά τη χώρα διαμορφώνεται στο 35%. Προκύπτει από τη σύγκριση των τετραγωνικών που εμφανίζονταν μέχρι τώρα στον ΔΕΔΔΗΕ (και κατά συνέπεια των δήμων) και των τετραγωνικών που δηλώθηκαν οικειοθελώς από τους ιδιοκτήτες ύστερα όμως από τη διασταύρωση των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τη βάση δεδομένων του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου της εφορίας.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα στους μικρότερους δήμους, το ποσοστό αύξησης φτάνει να ξεπερνάει ακόμη και το… 1.000%. Οι υπηρεσίες του Δήμου Αστυπάλαιας είδαν τα δηλωμένα τετραγωνικά να αυξάνουν από μόλις 289 σε 6.443, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους Φούρνους. Σε τουλάχιστον 22 δήμους καταγράφηκε υπερδιπλασιασμός των δηλωμένων τετραγωνικών. Μακρύς ο κατάλογος και περιλαμβάνει τα Τέμπη (από 41.000 τετραγωνικά φτάσαμε μέχρι στιγμής στα 274.000), η Χάλκη, η Ανάφη, η Κάλυμνος, η Ικαρία, τα Μετέωρα, η Γορτυνία κ.λπ.
 
Το ισχυρό κίνητρο που έχει ωθήσει περίπου 1,6 εκατ. ιδιοκτήτες να δηλώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους, είναι η διασφάλιση ότι δεν θα επιβληθούν πρόστιμα για όλη την περίοδο μέχρι και το τέλος του 2019. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται και από τα πρόστιμα αλλά και από τις προσαυξήσεις, οι οποίες φτάνουν ακόμη και στο 200% ειδικά για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.
 
Ειδικά μετά τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται αναζωπύρωση στο κύμα υποβολής αιτήσεων, ενώ εκτιμάται ότι τελικώς θα ανταποκριθούν πάνω από δύο εκατ. ιδιοκτήτες.