Η φιλοσοφία της εξοικονόμησης ενέργειας και η τεράστια σημασία της

Posted in Blog

dan meyers vouoK daWL8 unsplash 630x354Καθετί που περιορίζει τη σπατάλη ενέργειας στο σπίτι και στο χώρο εργασίας μας είναι σαν να επιστρέφει κάτι πίσω στον πλανήτη, που αυτός με τη σειρά του θα το αποθηκεύσει για να έχουμε και στο μέλλον, εμείς και οι επόμενες γενιές.


Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσες είναι οι ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σας που χρειάζονται ρεύμα για να λειτουργήσουν; Έχετε αναρωτηθεί πόση ενέργεια θα πρέπει να παραχθεί για να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή να απολαύσετε μια παγωμένη μπύρα από το ψυγείο σας; Έχετε αναλογιστεί ποτέ πόσα λίτρα νερό χρειάζονται για να πλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά που φέρατε από τη λαϊκή ή πόσο νερό καταναλώνει μια πλύση στο πλυντήριο πιάτων που μόλις αγοράσατε ή ακόμη στο δεκάκιλο πλυντήριο ρούχων;

Τα σπίτια μας είναι μεγάλος καταναλωτής ενέργειας και, σύμφωνα με στοιχεία της Δ.Ε.Η., η οικιακή κατανάλωση αυξάνεται χρόνο με το χρόνο στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η μέση ετήσια αύξηση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στα ελληνικά νοικοκυριά ανέρχεται σε 3,5%. Η οικονομική κρίση μείωσε αισθητά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά, όπως αποδείχθηκε αυτό δεν ήταν παρά ένα παροδικό φαινόμενο. Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο που η οικιακή κατανάλωση ενέργειας θεωρείται πανευρωπαϊκά μεγάλος πονοκέφαλος και πολλές από τις κοινοτικές προσπάθειες στοχεύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια της καθημερινής διαβίωσής μας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα νοικοκυριά καταναλώνουν πλέον του 25% της συνολικής ενέργειας. Πού την ξοδεύουμε όμως;

Υπολογίζεται ότι το 60% της ενέργειας που δαπανούν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα καταναλώνεται για θέρμανση και κλιματισμό, το 30% για τις διάφορες καθημερινές ανάγκες μας (στις οποίες μπορεί να συμπεριλαμβάνεται από το στέγνωμα των μαλλιών μέχρι το μαγείρεμα), ενώ το υπόλοιπο 10% καταναλώνεται για την παραγωγή ζεστού νερού.
karsten wurth ZKWgoRUYuMk unsplash

Μπορούμε να παρέμβουμε ελαττώνοντας την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι; Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και τα επιστημονικά στοιχεία των ενεργειακών ινστιτούτων σε όλο τον κόσμο ισχυρίζονται ότι μπορούμε να εξοικονομήσουμε σημαντικά ποσά ενέργειας, άρα και χρήμα, χωρίς να αλλάξουμε τον καθημερινό μας τρόπο ζωής. Χρειάζεται, απλώς, να γίνουμε πιο προσεκτικοί, λιγότερο σπάταλοι και πιο συνεπείς απέναντι σε ορισμένες αξίες, όπως η προστασία του περιβάλλοντος.

Η κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι είναι κάτι που ξεκινάει με την κατασκευή των κατοικιών και συνεχίζεται χωρίς διακοπή σε όλη τη διάρκεια ζωής τους, μέσω των αναβαθμίσεων. Τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί διεθνώς ότι η ενεργειακή επιθεώρηση και αναβάθμιση των παλαιών κατοικιών που κατασκευάστηκαν χωρίς σύγχρονες προδιαγραφές μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 30% ενέργεια. Από την άλλη, οι νέες κατοικίες που κατασκευάζονται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη όχι μόνο δεν θεωρούνται πλέον ενεργοβόρες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις τα σπίτια, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις (π.χ., τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε ταράτσες και προσόψεις) θα μπορούσαν να παράγουν τα ίδια ενέργεια!

Τι μπορείτε να κάνετε τώρα εσείς; Βάλτε ένα πρόγραμμα αντικατάστασης όλων των παλαιών συσκευών με σύγχρονες που ανήκουν σε διαφορετική και λιγότερο ενεργοβόρα ενεργειακή κλάση. Θα γλιτώσετε αρκετά χρήματα από τους λογαριασμούς του ρεύματος. Κάντε το ίδιο για τις λάμπες και προσπαθήστε να αντικαταστήσετε το αυτοκίνητό σας, αν έχει περάσει τη δεκαπενταετία, με κάποιο πιο καινούριο. Επιλέξτε προϊόντα και υπηρεσίες που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, συντηρήστε σωστά καλοριφέρ και θερμοσίφωνες, αφήστε το φυσικό φως να μπει στο σπίτι, τραβώντας στόρια και κουρτίνες, μην χρησιμοποιείτε άσκοπα τα κλιματιστικά επειδή κάνει λίγο ζέστη, ρυθμίστε της συσκευές στη λειτουργία «eco». Δεν χρειάζεται να καταστείλετε τις ενεργειακές σας ανάγκες για να κάνετε καλό στον πλανήτη. Αρκεί να χρησιμοποιήσετε τα αποθέματά του με περίσκεψη και φειδώ.
ΠΗΓΗ

Διάδωσέ το

Χαμόγελο του Παιδιού

banner bottom

Η Εφαρμογή

banner bottom

Φόρμα Επικοινωνίας