Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανακαίνιση του σπιτιού σου

Posted in Blog

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να θέλεις να κάνεις μια ανακαίνιση στο σπίτι σου. Μπορεί να το κάνεις για λόγους αισθητικής,αν θέλεις για παράδειγμα να αλλάξεις χρώμα στους τοίχους. Μπορεί όμως να υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να ανακαινίσεις το χώρο όπως για παράδειγμα,να βελτιώσεις τη μόνωση του σπιτιού, αλλάζοντας κουφώματα. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πότε χρειάζεσαι άδεια για ανακαίνιση σπιτιού. Επίσης, πρέπει να ξέρεις τη διαδικασία έκδοσης αδείας για την ανακαίνιση και τι δικαιολογητικά περιλαμβάνει.


Για αρχή, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις, πως δε χρειάζεσαι άδεια για ανακαίνιση σπιτιού για όλες τις εργασίες ανακαίνισης. Υπάρχουν μικρές εργασίες, τις οποίες μπορείς να κάνεις και χωρίς να πάρεις άδεια. Για παράδειγμα, αν θέλεις να βάψεις τους τοίχους του υπνοδωματίου σου, ή να τους βάλεις ταπετσαρία, δε χρειάζεσαι άδεια. Όμως, ας δούμε πιο αναλυτικά όσα χρειάζεται να ξέρεις για την άδεια για ανακαίνιση σπιτιού.

Πότε απαιτείται άδεια για ανακαίνιση σπιτιού;
Μετά τις αλλαγές από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη νομοθεσία σχετικά με τις άδειες δόμησης και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών η έκδοση άδειας δε θεωρείται απαραίτητη, για συγκεκριμένες εργασίες ανακαίνισης. Ωστόσο, η άδεια εξακολουθεί να θεωρείται απαραίτητη για μεγάλες εργασίες και αλλαγές στο σπίτι. Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε πως για κάθε εργασία που χρειάζεται τοποθέτηση σκαλωσιάς, είναι απαραίτητη η άδεια. Το ίδιο ισχύει και για το γκρέμισμα οποιουδήποτε τοίχου. Επίσης, είναι βέβαιο πως χρειάζεται άδεια για μεγάλες εξωτερικές εργασίες, όπως τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης και εγκατάσταση συστήματος αυτόνομης θέρμανσης.

Πότε δεν απαιτείται η έκδοση άδειας;
Η άδεια για ανακαίνιση σπιτιού δε θεωρείται απαραίτητη, όταν αφορά σε μικρο- εργασίες, ιδίως στο εσωτερικό του σπιτιού. Παρακάτω, ακολουθεί μια λίστα με εργασίες ανακαίνισης που δεν απαιτούν έκδοσης άδειας από την πολεοδομία.
Αλλαγές στο εσωτερικό του σπιτιού:

 • Ελαιοχρωματισμοί εσωτερικών χώρων. Μπορείς να αλλάξεις χρώμα στους εσωτερικούς τοίχους του σπιτιού, αλλά και να βάλεις ταπετσαρία, χωρίς την έκδοση ειδικής άδειας.Αν, ωστόσο, νοικιάζεις το σπίτι, είναι καλό να συμβουλευτείς πρώτα τον ιδιοκτήτη.
 • Μικρο- επισκευές και διασκευές στο εσωτερικό του σπιτιού. Μπορείς να κάνεις απαραίτητες επισκευές, για παράδειγμα στις πόρτες, τα παράθυρα και τα πατώματα,χωρίς άδεια από την πολεοδομία. Φυσικά, πρέπει οι επισκευές αυτές να μην αλλάζουν με κάποιο τρόπο τη φέρουσα κατασκευή του κτηρίου.
 • Αντικατάσταση κουφωμάτων. Έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις κουφώματα στο σπίτι σου για να πετύχεις καλύτερη μόνωση. Αυτό ισχύει, όταν τα νέα κουφώματα εγκαθίστανται στο ίδιο άνοιγμα με τα παλιά.
 • Κατασκευές για τη μετακίνηση των ΑΜΕΑ. Επιτρέπονται οι εσωτερικές κατασκευές που έχουν σαν στόχο την εύκολη μετακίνηση ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες,όπως ράμπες. Ωστόσο, απαγορεύεται η τοποθέτηση ανελκυστήρων, χωρίς ειδική άδεια.
 • Τοποθέτηση εξοπλισμού για το σπίτι. Για παράδειγμα, μπορείς να βάλεις ντουλάπες, ντουλάπια και να εντοιχίσεις κουζίνες.
 • Μικρές διαμορφώσεις στο έδαφος. Μπορείς να κάνεις αλλαγές, μέχρι συν/ πλην 80 εκατοστά από το φυσικό έδαφος.

Αλλαγές στο εξωτερικό του σπιτιού:

 • Εξωτερικές αλλαγές, χωρίς χρήση σκαλωσιάς. Μπορείς να αλλάξεις τα κάγκελα του μπαλκονιού σου και το χρώμα της πρόσοψης του κτηρίου. Ωστόσο, πρέπει να λάβεις υπόψιν τον εκάστοτε κανονισμό της περιοχής σου.
 • Επισκευή, συντήρηση και αντικατάσταση μέρους των εγκαταστάσεων και αγωγών κτηρίου. Μπορείς να επισκευάσεις και να συντηρήσεις τους αγωγούς του σπιτιού, αλλά όχι να τοποθετήσεις νέους, χωρίς άδεια.
 • Επισκευή στέγης, χωρίς σκαλωσιές. Αν η στέγη του σπιτιού χρειάζεται μια μικρο- επισκευή, που δεν απαιτεί σκαλωσιές, δε χρειάζεσαι άδεια.
 • Τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα. Επίσης, μπορείς να τοποθετήσεις χωρίς άδεια κλιματιστικό και επιτοίχιους λέβητες αερίου για θέρμανση του χώρου και του νερού,όπως ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες.
 • Τοποθέτηση μικρών διακοσμητικών στοιχείων. Μπορείς να βάλεις στην αυλή σου διακοσμητικά αγάλματα και συντριβάνια, έπιπλα κήπου, αλλά και σπίτι για κατοικίδια, αρκεί να μην ξεπερνούν τα 3 τετραγωνικά μέτρα στο οικόπεδο.
 • Κατασκευή πέργκολας με επιφάνεια έως 50 τετραγωνικά μέτρα. Επίσης, τοποθέτηση άλλων σκιάστρων, όπως τεντών και περσίδων.
 • Στρώσιμο δαπέδου ακάλυπτου χώρου. Μπορείς να καλύψεις το δάπεδο εξωτερικού χώρου στο οικόπεδο σου, αρκεί να μην ξεπερνά το ⅓ του ακάλυπτου χώρου.
 • Κατασκευή φυτεμένων επιφανειών. Μπορείς να βάλεις γλάστρες, ζαρντινιέρες και παρτέρια στην αυλή σου, χωρίς ειδική άδεια.
 • Τοποθέτηση μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος. Τέτοιου είδους κατασκευές επιτρέπονται στα όρια του οικοπέδου.

Για ποια είδη εργασιών αρκεί η άδεια μικρής κλίμακας;
Παρακάτω, ακολουθεί μια σύντομη λίστα με βασικές εργασίες που περιλαμβάνει μια άδεια για ανακαίνιση σπιτιού μικρής κλίμακας. Έχε υπόψιν σου, πως για εργασίες με προϋπολογισμό άνω των 25.000 ευρώ χρειάζεσαι μια κανονική άδεια δόμησης και όχι μια άδεια μικρής κλίμακας. Φυσικά, μπορείς πάντα να συμβουλεύεσαι έναν επαγγελματία μηχανικό, για να σου ξεδιαλύνει απορίες σχετικά με το τι ακριβώς άδεια και δικαιολογητικά χρειάζεσαι για κάθε εργασία.

 • Εργασίες με χρήση σκαλωσιάς. Είτε πρόκειται για το βάψιμο εξωτερικών τοίχων, είτε για την επισκευή στέγης, ή για οποιαδήποτε άλλη εργασία χρειάζεται ικριώματα,πρέπει να βγάλεις άδεια μικρής κλίμακας.
 • Γκρέμισμα εσωτερικών τοίχων. Αν θέλεις να ενώσεις δύο χώρους του σπιτιού σου, θα πρέπει να βγάλεις άδεια.
 • Κατασκευή πέργκολας (άνω των 50 τ.μ.). Για να τοποθετήσεις πέργκολες και λοιπά σκίαστρα που καλύπτουν πάνω από 50 τετραγωνικά μέτρα, χρειάζεσαι άδεια.
 • Κατασκευή ανελκυστήρα. Χρειάζεσαι άδεια για ανακαίνιση σπιτιού, για να βάλεις καινούριο ανελκυστήρα στο σπίτι σου.
 • Κόψιμο δέντρων. Ειδικά αν το σπίτι και το οικόπεδο σου βρίσκεται σε αστικό περιβάλλον, δεν πρέπει να παραλείψεις την αίτηση για άδεια.
 • Ανακατασκευή στέγης. Αυτό σημαίνει, να αλλάξεις ριζικά τη στέγη στο σπίτι σου.
 • Αλλαγές στην όψη του κτιρίου. Χρειάζεσαι άδεια μικρής κλίμακας για να κάνεις ένα νέο άνοιγμα για παράθυρο, ή μπαλκονόπορτα. Το ίδιο ισχύει για να βάλειςεξωτερική θερμομόνωση και οποιαδήποτε άλλη εργασία αλλάζει την εξωτερική όψη του σπιτιού.
 • Εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης. Μπορείς να τοποθετήσεις κλιματιστικό χωρίς την έκδοση άδειας, αλλά χρειάζεσαι άδεια για εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης.
 • Κατασκευή τζακιού. Για να χτίσεις τζάκι και καπνοδόχο στο σπίτι, αρκεί μια άδεια μικρής κλίμακας.

Ποια τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας;
Για τη χορήγηση της έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύ-
στημα τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α. Αίτηση του ιδιοκτήτη
β. Εγκρίσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και συλλογικώνοργάνων (όπως Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής κ.τ.λ.) όπου αυτές απαιτού-νται από τις κείμενες διατάξεις, με τα συνοδευτικά τους στοιχεία.
γ. Βεβαίωση - Τεχνική Έκθεση Μηχανικού.
δ. Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος ή πιστοποιητικό κτηματογραφούμενού ακινήτου ή βεβαίωση
για την υποβολή δήλωσης στο κτηματολόγιο.
ε. Αντίγραφο Τοπογραφικού Διαγράμματος.
στ. Φωτογραφίες του ακινήτου.
θ. Δήλωση συναίνεσης των συνιδιοκτητών του ακινήτου, εφόσον οι εργασίες πραγματοποιούνται σε κοινό-
χρηστους χώρους
ζ. Αντίγραφο από την οικοδομική άδεια του κτιρίου.
η. Τα κατά περίπτωση ειδικά δικαιολογητικά

Ποια η διάρκεια της άδειας μικρής κλίμακας;
Μια άδεια για ανακαίνιση σπιτιού μικρής κλίμακας έχει ισχύ για 12 μήνες. Ωστόσο, έχεις τη δυνατότητα να πάρεις παράταση για άλλους 12 μήνες.

Πόσο χρόνο χρειάζεται για να εκδοθεί μια άδεια;
Η άδεια μικρής κλίμακας εκδίδεται αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.Απο την ημέρα που ο ιδιοκτήτης απευθυνθεί στον μηχανικό του,χρειάζεται κατα προσέγγιση μια εργάσιμη εβδομάδα.

Παρέλειψα να βγάλω Άδεια Μικρής Κλίμακας. Έχω πρόβλημα;
Ναι. Κινδυνεύετε με αυτόφωρη σύλληψη αν δεχτείτε καταγγελία ότι εκτελείτε έργα χωρίς άδεια ενώ ταυτόχρονα θα ενημερωθεί η Πολεοδομία και το ΙΚΑ και θα σας βεβαιώσουν πρόστιμα για την αυθαίρετη κατασκευή που εκτελείτε.
Γενικώς το ρίσκο που παίρνετε για να εκτελέσετε τις εργασίες χωρίς άδεια είναι μεγάλο εν συγκρίσει με το κόστος που απαιτείται για να εκδώσετε μια Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας.

Μπορώ να βγάλω μόνος/ -η μου μια άδεια για ανακαίνιση σπιτιού;
Οι αιτήσεις για άδειες μικρής κλίμακας γίνονται ηλεκτρονικά στην υπηρεσία δόμησης του Δήμου. Μπορείς να κάνεις την αίτηση για την ανακαίνιση σου αυτόνομα, ή να εξουσιοδοτήσεις έναν επαγγελματία μηχανικό. Ωστόσο, η υπογραφή του αρμόδιου μηχανικού για τις εργασίες της ανακαίνισης είναι απαραίτητη για την έγκριση.Επίσης, είναι καλό να έχεις υπόψιν σου, πως δε χρειάζεται ο μηχανικός να επιβλέψει όλες τις εργασίες στην ανακαίνιση, αλλά πρέπει σίγουρα να επιβλέψει τις εργασίες με χρήση σκαλωσιάς.

Διάδωσέ το

Ξεκινήστε με τον πιο εύκολο τρόπο από το κινητό σας

playbutton

 • 01 Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Ενεργειακή Επιθεώρηση
 • 02 Μάθετε την Ενεργειακή Κλάση της κατοικίας σας
 • 03 Υπολογίστε το κόστος Νομιμοποίησης Αυθαιρέτου
 • 04 Βρείτε τον κατάλληλο Μηχανικό που θα σας βοηθήσει
 • 05 Διαβάστε όλη την Νομοθεσία του Υπουργείου
 • 06 Μάθετε πληροφορίες για το πρόγραμμα "Εξοικονομώ"

Βίντεο Επίδειξης