Τα φυτεμένα δώματα που μπορούν να δημιουργηθούν στο 55% των πολυκατοικιών της Θεσσαλονίκης, μπορούν να αυξήσουν μέχρι και 13 φορές την επιφάν
εια πρασίνου ανά κάτοικο, κρατώντας ταυτόχρονα και το 33% των όμβριων υδάτων και μεγιστοποιώντας το ρυθμό απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα.

Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από χρηματοδοτούμενο από το Πράσινο Ταμείο, έργο για την επίδραση των φυτεμένων δωμάτων στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών που υλοποίησε για τον δήμο Θεσσαλονίκης, η ομάδα δώμαTHESS, με υπεύθυνο τον καθηγητή του ΑΠΘ, Μιχάλη Καρτέρη.

Σκοπός του έργου ήταν η προσομοίωση της εφαρμογής των φυτεμένων δωμάτων, με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και Τηλεπισκόπησης.

Οπως αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο μηχανολόγος- μηχανικός Μαρίνος Καρτέρης "Στην ουσία, "σκανάραμε" από ψηλά τις ελεύθερες επιφάνειες των κτιρίων και εμπλουτίσαμε τα στοιχεία με δεδομένα που αφορούσαν, για παράδειγμα, τα έτη κατασκευής των οικοδομών ή τα συστήματα δόμησης". Οπως διαπιστώθηκε από την αρχιτέκτονα- μηχανικό Ιφιγένεια Θεοδωρίδου η οποία επεξεργάστηκε τα συμπεράσματα του έργου, "εμφανίζονται διαφοροποιήσεις ανά περιοχή του δήμου σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής των φυτεμένων δωμάτων, λόγω της παλαιότητας των κτιρίων και των συστημάτων δόμησης. Διαπιστώνεται δηλαδή, μειωμένη δυνατότητα παρεμβάσεων σε κέντρο (1ο Δημοτικό Διαμέρισμα) και ’νω Πόλη (3ο Δημοτικό Διαμέρισμα) εξαιτίας των δωμάτων και ρετιρέ".

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα αποτελέσματα του προγράμματος "Προσομοίωση της εφαρμογής των φυτεμένων δωμάτων για την βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στο δήμο Θεσσαλονίκης με τη χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών και τηλεπισκόπησης" θα παρουσιαστούν το απόγευμα σε ημερίδα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

πηγή buildnet.gr