Έναν μεταφερόμενο πυρηνικό αντιδραστήρα, ισχύος 50 με 100MW και ικανό να τροφοδοτήσει με ενέργεια 100.000 σπίτια, σχεδίασε ο 18χρονος  Taylor Wilson.

Ο μικρός, αρθρωτός αντιδραστήρας τροφοδοτείται από λιωμένο ραδιενεργό υλικό πυρηνικών όπλων και μπορεί να σφραγιστεί με καύσιμα που θα εξασφαλίζουν συνεχόμενη λειτουργία για 30 χρόνια.

«Στον Ψυχρό Πόλεμο φτιάξαμε ένα τεράστιο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων, τα οποία δεν χρειαζόμαστε πλέον. Θα ήταν τέλειο αν μπορούσαμε να τα ΄΄φάμε΄΄ και αυτός ο αντιδραστήρας τα αγαπάει αυτά τα υλικά», τόνισε σε δηλώσεις του ο 18χρονος εφευρέτης, προσθέτοντας ότι τα καύσιμα από τα παλιά ατομικά όπλα έχουν μορφή λιωμένου αλατιού.

Οι γεννήτριες του πρωτοποριακού αντιδραστήρα είναι σχεδιασμένες να περιστρέφονται χρησιμοποιώντας αέριο αντί για ατμό, γεγονός που σημαίνει ότι δουλεύουν σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες συγκριτικά με τους συμβατικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Σύμφωνα με τον έφηβο, σε περίπτωση ατυχήματος ο πυρήνας του αντιδραστήρα βυθίζεται σε μια δεξαμενή που βρίσκεται ακριβώς από κάτω με «απορροφητήρες» νετρονίων και η αντίδραση σταματά.

Ο αντιδραστήρας του 18χρονου μεταφέρεται παντού και τοποθετείται τρία μέτρα κάτω από την Γη, κάτι που τον καθιστά ασφαλέστερο.

Ο Wilson, που αποφοίτησε τον Μάιο από το σχολείο, δήλωσε ότι αναβάλλει για λίγο καιρό τα σχέδια για το πανεπιστήμιο για να επικεντρωθεί στην εταιρεία που ίδρυσε και η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη αρθρωτών αντιδραστήρων.

Ο νεαρός φιλοδοξεί να κατασκευάσει ένα πρωτότυπο σε δυο χρόνια και σχεδιάζει την εμπορική διάθεση του μεταφερόμενου αντιδραστήρα σε πέντε χρόνια.
πηγή econews.gr