Γνωστό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετά από τα νησιά μας σχετικά με την έλλειψη του πόσιμου νερού. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην υπερκατανάλωση ή σπατάλη, στο γέμισμα των πισινών και γενικά στην κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων.Κάποια νησιά αγοράζουν νερό από ιδιώτες το οποίο μεταφέρεται με καράβια.Το ερώτημα που προκύπτει είναι: υπάρχει άλλη….λύση;
Η απάντηση έρχεται από την Ηρακλειά, δίπλα στη Νάξο όπου εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί η «Υδριάδα» ένα εξολοκλήρου ελληνικό έργο.
Πρόκειται για μια πρότυπη σε παγκόσμιο επίπεδο πλωτή μονάδα αφαλάτωσης η οποία λειτουργεί με ενσωματωμένη ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκή συστοιχία. Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο κ. Νικήτας Νικητάκος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιου Αιγαίου και μαζί με τους συνεργάτες του Θ. Λίβα και Α. Βατίστα κατάφεραν τη δημιουργία πόσιμου νερού από τη θάλασσα χωρίς να καταναλώνεται «ρυπογόνο» ρεύμα της ΔΕΗ.
Η Υδριάδα έχει ύψος πάνω από 35 μέτρα και αποτελείται από τέσσερις πλωτήρες και έναν κεντρικό, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με μεταλλικό πύργο που φιλοξενεί και την ανεμογεννήτρια. Έχει τη δυνατότητα κάλυψης 300 κατοίκων σε ημερήσια κατανάλωση νερού με σχεδόν μηδενικό κόστος λειτουργίας. Χρησιμοποιείται η τεχνολογία της αντίστροφης όσμωσης η οποία είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο η εφαρμογή της σε εθνικό επίπεδο έβρισκε εμπόδιο πάντα τη μεγάλη κατανάλωση ενέργειας του συστήματος που αν καλυπτόταν από ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΗ δε θα είχε το οικολογικό αποτέλεσμα που θέλουμε στις μέρες μας.
Οι επιστήμονες που εξέλιξαν την Υδριάδα για να λύσουν και αυτό το πρόβλημα, εγκατέστησαν πάνω στον τεράστιο πυλώνα φωτοβολταϊκά συστήματα και ανεμογεννήτριες, ενώ για τον απομακρυσμένο έλεγχο της λειτουργίας υπάρχει και ασύρματη σύνδεση με το διαδίκτυο.
Σε αντίθεση με τις τοπικές κοινοτικές εταιρίες νερού οι οποίες αντιδρούν στο σύστημα αυτό της αφαλάτωσης, η Υδριάδα έχει αποσπάσει την παγκόσμια αναγνώριση.
πηγή aliartos-city