Δ. Οικονόμου: Διατήρηση παρεκκλίσεων και αυθαίρετη δόμηση είναι όψεις του ίδιου νομίσματος

Posted in Blog

afthairetaΣτην αναγκαιότητα της κατάργησης των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση και της επιτάχυνσης του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνονται με το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρης Οικονόμου, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Αυθαίρετα: οι λύσεις τακτοποίησης που δίνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Posted in Blog

aftheretoΔυνατότητα μέχρι στις 31.12.2025, τακτοποίησης αυθαιρέτων, που έχουν περιέλθει στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και των εταιριών διαχείρισης κόκκινων δανείων από πλειστηριασμούς, ώστε να μπορούν να μεταβιβάζονται δίνουν οι διατάξεις του πολεοδομικού χωροταξικού νομοσχέδιου του ΥΠΕΝ.

Επίσης μέχρι το τέλος του 2025  συνεχίζονται οι υπαγωγές για αυθαίρετα που  αποκτήθηκαν μέσω αναγκαστικού πλειστηριασμού, όσα κληρονομήθηκαν, όσα εκμισθώνονταν με leasing, όσα μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ Α.Ε. (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου). Επίσης, όσα μεγάλα αυθαίρετα βρίσκονται σε περιοχές που το 2020 κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω φυσικών καταστροφών.

Γεγονός η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο

Posted in Blog

gefira StrimonaΣχεδόν έτοιμη είναι η Κρήτη για να λάβει ρεύμα από την Πελοπόννησο καθώς οι εργασίες για την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι σε τελικό στάδιο.

Σύμφωνα με πηγές η πόντιση του καλωδίου της Prysmian, η οποία αποτελεί μία εκ των αναδόχων για το μεγάλο αυτό έργο, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, φέρνοντας την Κρήτη ακόμα πιο κοντά στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Πελοπόννησο.

Τι θα γίνει με αυθαίρετα, οριοθέτηση οικισμών, τροποποίηση ΝΟΚ

Posted in Blog

afthairetaΗ πολεοδομική νομοθεσία αγγίζει πολλές πλευρές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Ο τρόπος που χτίζουμε, εκμεταλλευόμενοι είτε το ήδη δομημένο ή το φυσικό περιβάλλον, ισοδυναμεί με ένα αποτύπωμα στον χρόνο που απεικονίζει τις προτεραιότητες κάθε εποχής. Με την έννοια αυτή, το πολεοδομικό πολυνομοσχέδιο των 139 άρθρων –τα οποία μέσα στις επόμενες 10 ημέρες σίγουρα θα αυξηθούν– που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή, έχει ιδιαίτερη σημασία μέσα από το πλήθος των θεμάτων που προσεγγίζει: κάποια από αυτά τροποποιούνται για πολλοστή φορά την τελευταία δεκαετία (όπως το θέμα των αυθαιρέτων, της μεταφοράς συντελεστή ή του νέου οικοδομικού κανονισμού), κάποια έρχονται ως προσθήκες σε προηγούμενα (όπως η δημιουργία νέων μοντέλων τουριστικών αναπτύξεων), ενώ κάποια θίγονται για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία (όπως οι διατάξεις περιορισμού της εκτός σχεδίου δόμησης). Δεν λείπει βέβαια και το «κλασικό» την τελευταία δεκαετία τελευταίο κομμάτι του νόμου, που περιλαμβάνει πλήθος περιπτωσιολογικών τροποποιήσεων της νομοθεσίας.

Ψηφιοποιούνται τα αρχεία των υποθηκοφυλακείων

Posted in Blog

2011022200214 previewΣτα 309.876.742,76€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ ανέρχεται ο διαγωνισμός του έργου της ψηφιοποίησης του κτηματολογίου.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών καθώς και η υλοποίηση ηλεκτρονικών εφαρμογών και Συστήματος Διαχείρισης εγγράφων και Ψηφιακών Αρχείων στο οποίο διαμέσου διαδικτυακής πύλης θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι νόμιμα ενδιαφερόμενοι (πολίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.ά).

Ποια ακίνητα χάνουν το δικαίωμα δόμησης, χωρίς οικοδομική άδεια

Posted in Blog

26528 ATE.jpgΣυνολικά 8 είναι οι κατηγορίες οικοπέδων, που αντιστοιχούν στις ισχύουσες παρεκκλίσεις δόμησης κάτω των 4 στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές, τα οποία χάνουν το δικαίωμα δόμησης δύο χρόνια μετά τη ψήφιση του χωροταξικού πολεοδομικού νομοσχεδίου, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Για τα ίδια ακίνητα ισχύει μεταβατική διετία από τη ψήφιση του χωροταξικού πολεοδομικού νομοσχεδίου, εντός της οποία οι ιδιοκτήτες μπορούν  να κατοχυρώσουν το δικαίωμα δόμησης, εφόσον εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Ερχεται η απόσυρση κτιρίων και η απαλλοτρίωση ορόφου

Posted in Blog

panepistimiou2 660Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του Yπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση την Παρασκευή, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μέχρι τέλος της εβδομάδος θα κατατεθεί στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση επιχειρεί ουσιαστικά να αντιμετωπίσει -στον μέγιστο δυνατό βαθμό- κακοδαιμονίες πολλών ετών.

OPEN HOUSE Thessaloniki: Εικονικές ξεναγήσεις σε εντυπωσιακά κτήρια της πόλης

Posted in Blog

thessTo OPEN HOUSE Thessaloniki έρχεται διαδικτυακά με εικονικές ξεναγήσεις σε κτίρια σύγχρονης αρχιτεκτονικής, το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Νοεμβρίου, και θα πραγματοποιηθεί live stream στο Υoutube, συμπεριλαμβανομένων συζητήσεων και παρουσιάσεων που θα αφορούν τη μακρά ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας & Οικοδομική Άδεια: Όλες οι διατάξεις στο νέο Σχέδιο Νόμου

Posted in Blog

mikris klimakasΚατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας,

Δείτε παρακάτω τι αναφέρει κατά άρθρο στην αιτιολογική έκθεση το ΥΠΕΝ για τις Εγκρίσεις Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας και τις Οικοδομικές Άδειες:

Αυθαίρετα: Όλες οι νέες διατάξεις • Κατηγορίες • Πρόστιμα • Ειδικές περιπτώσεις

Posted in Blog

assets LARGE t 420 54033908 type12128Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας,

Ειδικότερα για την αυθαίρετη δόμηση, στην ανάλυση κατά άρθρο της αιτιολογικής έκθεσης, το ΥΠΕΝ σημειώνει τα εξής:

Χαμόγελο του Παιδιού

banner bottom

Η Εφαρμογή

banner bottom

Φόρμα Επικοινωνίας