Το κράτος και οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί

Posted in Blog

PURKALΜε αφορμή τα έργα στην ΠΥΡΚΑΛ, ο αρχιτέκτων Γιώργος Τριανταφύλλου θίγει ζητήματα ευρύτερου στοχασμού για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία στην Ελλάδα. Με τρόπο νηφάλιο, ορίζει το σύνθετο θέμα του πάρκου κυβερνητικών κτιρίων στο αρχιτεκτονικό του μπλογκ (https://triantafylloug.blogspot.com/). Στάθηκα στη δική του παρέμβαση, που πιστεύω αξίζει ευρέως να διαβαστεί, γιατί είναι γραμμένη με καλόπιστο και εύληπτο τρόπο υπακούοντας στους κανόνες της λογικής και στις επιταγές του δημοσίου συμφέροντος.

Τα δέκα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης

Posted in Blog

26082 500makedonia palace ered.jpegΓια τα μεγάλα έργα και τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης στο διαδικτυακό συνέδριο «Prodexpo North 2021» για τα ακίνητα και τις ευρύτερες αναπτυξιακές προοπτικές της Βόρειας Ελλάδας.

Σε αυτό έγινε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση στο πάνελ για τα μεγάλα Έργα Υποδομής και το Ταμείο Ανάκαμψης και στην εισήγησή του αναφέρθηκε λεπτομερώς στο πλάνο έργων του Υπουργείου Υποδομών, συνολικού ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου κεντρική θέση έχει η Βόρεια Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε η Κ.Υ.Α. 11206 ΕΞ 2021 σχετικά με τον Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο και τα πρόσωπα δικαιούμενα για την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης και έρευνας στα κτηματολογικά στοιχεία

Posted in Blog

26528 ATE.jpgΑριθμ. 11206 ΕΞ 2021
 
ΦΕΚ B’ 1539/15.04.2021
 
Καθορισμός του τρόπου πιλοτικής λειτουργίας της διαδικτυακής εφαρμογής του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, των όρων και των δικαιούμενων προσώπων για την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης και έρευνας στα κτηματολογικά στοιχεία κατά την παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 2664/1998.

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2021: Όλες οι εξελίξεις γύρω από το πρόγραμμα.

Posted in Blog

 Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2021: Συνολικά 1,2 δισ. ευρώ σε σπίτια και επιχειρήσεις θα διατεθούν στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’οίκον», το οποίο θα έχει νέα, διαφοροποιημένα κριτήρια σε σχέση με την προηγούμενη δράση.
 
Το νέο Εξοικονομώ για σπίτια, θα ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου, όταν και θα είναι έτοιμη η νέα πλατφόρμα.
 
Τα νέα κριτήρια που θα τεθούν μεταξύ άλλων θα είναι η παλαιότητα του κτηρίου, ο βαθμός αναβάθμισης, πόσοι μένουν μέσα στο σπίτι, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει προτεραιότητα και επιλαχόντες.
 
Τα νέα κριτήρια, εκτιμάται ότι θα προδημοσιευτούν τον Ιούνιο και μέχρι το τέλος Αυγούστου η νέα πλατφόρμα θα είναι έτοιμη.

Κτίσματα προ 1955 – Ν. 4495/2017: Εγκύκλιος Συντονιστικής Συμβ/κών Συλλόγων

Posted in Blog

aftheretoΕγκύκλιος Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων:

“Σε συνέχεια σχετικών ερωτήσεων συναδέλφων διευκρινίζονται τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρ. 23 παρ. 1 περ. δ’ Ν. 4067/2012 (ΝΟΚ) ως ισχύει, κτίριο ή τμήμα αυτού θεωρείται νομίμως υφιστάμενο αν προϋφίσταται του β.δ. της 9.8.1955 ή εξαιρέθηκε με τις διατάξεις του Ν. 1337/1983 ή εξαιρέθηκε οριστικά, σύμφωνα με διατάξεις ρύθμισης, τακτοποίησης ή αναστολής επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων.

Ενεργοποιείται η έκπτωση φόρου 40% για ανακαίνιση κατοικιών

Posted in Blog

pistopoitiko energeiako 660 0Τίθεται άμεσα σε εφαρμογή η έκπτωση 40% του φόρου φυσικών προσώπων για εργασίες ανακαίνισης, επισκευής ή ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα ημερών η έκδοση της ΚΥΑ που θα ενεργοποιήσει το μέτρο. Η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, Ενέργειας Κ. Σκρέκα, του υφυπουργού Οικονομικών Α. Βεσυρόπουλου και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή θα καθορίζει τις προϋποθέσεις, τους όρους και η διαδικασία εφαρμογής του φορομπόνους. 
 
 Η έκπτωση καλύπτει ανώτατο συνολικά όριο δαπανών 16.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το πλαφόν του φορομπόνους διαμορφώνεται στα 6.400 ευρώ. Οι δαπάνες αυτές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός της τριετίας 2020-2022. Επομένως, καλύπτουν και τις ανακαινίσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος, καθώς το μέτρο είχε αναγγελθεί από πέρυσι, με την «επέλαση» ωστόσο του κορωνοϊού να καθυστερεί την ενεργοποίησή του. 

Πρόταση των "Ενεργών Πολιτών" Ηρακλείου για το ΤΑΠ και την Πολεοδομία

Posted in Blog

 
lotzia dimarxeio city hall heraklionΠρόταση για την επίλυση, όπως αναφέρεται, του χρόνιου προβλήματος του ΤΑΠ και της Πολεοδομίας κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου η παράταξη "Ενεργοί Πολίτες"
 
Στην πρόταση, που που υπογράφεται από τον επικεφαλής της παράταξης Ηλία Λυγερό, αναφέρεται:
 
"Κύριε  Δήμαρχε 
 
Κύριε  πρόεδρε  του Δημοτικού Συμβουλίου 
 
Όπως γνωρίζετε βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής προτάσεων από τους Δήμους για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης». Μετά από αίτημα των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης δόθηκε παράταση στην ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων έως την 30η Απριλίου 2021, ενώ επίκειται η θέσπιση πλαφόν στη χρηματοδότηση για τους Δήμους.

“Σαρώνουν” την Ερμούπολη για την καταγραφή των κτιρίων

Posted in Blog

ktirio 2 AntigrafiΠλήρη και σαφή εικόνα θα αποκτήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση των κτιρίων της πόλης, χάρη στη συνδρομή και το έργο του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, μέλη του οποίου ξεκινούν άμεσα να “σκανάρουν” την Ερμούπολη προκειμένου να αποτυπώσουν την συνολική εικόνα του κτιριακού πλούτου της.

Η γενική καταγραφή που θα πραγματοποιήσουν εντός Απριλίου, όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μηνάς Μπουγιούρης, θα δώσει τη δυνατότητα στον Δήμο και την Πολεοδομία να αποκτήσουν επικαιροποιημένα στοιχεία για τα κτίρια της Ερμούπολης, τόσο γι αυτά που ανήκουν σε πολίτες, όσο και για εκείνα που αποτελούν δημοτική περιουσία, ώστε να υπάρξουν άμεσα ενέργειες άρσης επικινδυνότητας, σε όσα χαρακτηριστούν “κόκκινα”.

Δασικοί χάρτες «κατά παραγγελία» - Πώς θα λύσει τα προβλήματα το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Posted in Blog

26528 ATE.jpgΟριστικά εκτός των ειδών, τα οποία χαρακτηρίζουν δασική μια έκταση τίθεται ο ασπάλαθος, σύμφωνα με τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία ολοκληρώνει σήμερα την τριήμερη περιοδεία της στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, η οποία στόχο είχε μα κάμψει τις αντιδράσεις κατοίκων και τοπικών φορέων για την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
 
Αιτία ήταν το «πρασίνισμα» των νησιών βάσει των αναρτήσεων καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική έκταση της ανάρτησης στα Δωδεκάνησα είναι 2,6 εκατομμύρια στρέμματα, εκ των οποίων το 65,1% χαρακτηρίζεται δασικό. Οι Δασωμένοι Αγροί καταλαμβάνουν το 7,8% των εκτάσεων, ενώ οι Εκχερσωμένες Εκτάσεις αποτελούν το 1,56%.

Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Τα νέα κριτήρια για τις κατοικίες. Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Posted in Blog

eemiesΜε νέα διαφοροποιημένα κριτήρια εξέτασης των αιτήσεων έρχεται το νέο Εξοικονομώ για σπίτια, το οποίο θα ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου, όταν και θα είναι έτοιμη η νέα πλατφόρμα. Τα νέα κριτήρια που θα τεθούν μεταξύ άλλων θα είναι η παλαιότητα του κτηρίου, ο βαθμός αναβάθμισης, πόσοι μένουν μέσα στο σπίτι, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει προτεραιότητα και επιλαχόντες.

Τα νέα κριτήρια, εκτιμάται ότι θα προδημοσιευτούν τον Ιούνιο και μέχρι το τέλος Αυγούστου η νέα πλατφόρμα θα είναι έτοιμη.

Χαμόγελο του Παιδιού

banner bottom

Η Εφαρμογή

banner bottom

Φόρμα Επικοινωνίας