«Κλειδώνουν» οι ημερομηνίες έναρξης του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» -Ποια θα είναι τα νέα κριτήρια

Posted in Blog

 Το ΥΠΕΝ έχει ήδη ανακοινώσει κάποια στοιχεία για τις αλλαγές που θα γίνουν στο δημοφιλές πρόγραμμα επιδοτήσεων ενεργειακών αναβαθμίσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΥΠΕΝ που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο επόμενο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα ισχύσουν νέα κριτήρια. Αυτά, όπως όλα δείχνουν, θα είναι κλιματικά και εισοδηματικά.
 
Το μοντέλο κριτηρίων για το επόμενο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα είναι όμοιο το σύστημα που ακολουθείται για το επίδομα θέρμανσης. Ενα επιπλέον κριτήριο που ενδεχομένως θα υιοθετηθεί για το πρόγραμμα θα είναι η ηλικία του κτιρίου, με τα παλαιότερα ακίνητα να λαμβάνουν περισσότερα «μόρια».

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τους δασικούς χάρτες

Posted in Blog

unnamed Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, δίνει απαντήσεις στα πρώτα ουσιώδη ερωτήματα σχετικά με το σκοπό των χαρτών και τη διαδικασία αντιμετώπισης των ενστάσεων.
  • Τι είναι ο δασικός χάρτης;

Οι Δασικοί Χάρτες απεικονίζουν τα όρια των εκτάσεων δασικού και μη δασικού χαρακτήρα στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Το περιεχόμενο του δασικού χάρτη εμφανίζει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ το χαρακτήρα των εκτάσεων (γεωργική, δασική, χορτολιβαδική, ….), ο οποίος καθορίζεται συνδυαστικά, όπως ακριβώς γίνονταν μέχρι σήμερα με τις πράξεις χαρακτηρισμού,  από τη μορφή που είχαν στο παρελθόν (1945) και από τη μορφή που έχουν σήμερα.

Πως μεταμορφώθηκαν οι υποδομές στην Ελλάδα στα σαράντα χρόνια ένταξης στην ΕΕ

Posted in Blog

am athens map epektasi peiraias gr lgΌταν θα κληθεί ο ιστορικός του μέλλοντος να γράψει για την Ελλάδα της μεταπολίτευσης και μέχρι την πανδημία του κορωνοϊού, θα μπορέσει να κάνει, μεταξύ άλλων, δύο σημαντικές διαπιστώσεις. Ο ένας είναι πως η εσωστρεφής χώρα του 1974, είχε μεταβληθεί σε μία σύγχρονη δημοκρατία παρά τα προβλήματα που συνάντησε στην πορεία της.

Ο δεύτερος είναι η πραγματική μεταμόρφωση της, από μία χώρα φτωχή σε υποδομές, σε μία χώρα με πολλές και σημαντικές υποδομές, η οποία μπορεί να υστερεί σε σχέση με τις μεγάλες δυτικές οικονομίες, έκανε όμως άλματα για να πλησιάσει.

Κτηματολόγιο: Νέα δράση για εξυπηρέτηση επαγγελματιών από το γραφείο τους

Posted in Blog

26528 ATE.jpg«Σχεδιάζουμε μαζί με τον υφυπουργό, αρμόδιο για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο, Γιώργο Στύλιο μια σειρά από δράσεις που θα αφορούν το Κτηματολόγιο» είπε σήμερα (23/2) ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Αυτόνομοι Μηχανικοί: Αδυναμία της Κυβέρνησης να οργανώσει πολεοδομικά τη χώρα

Posted in Blog

Η Εκπρόσωπος των Αυτόνομων Μηχανικών Ειρήνη Βρέντζου μιλώντας στο Ράδιο 98.4 ενημέρωσε αρχικά για το τι σημαίνει Ηλεκτρονική Ταυτότητα των Κτιρίων, τη σημασία αυτής που είναι πάγιο αίτημα των μηχανικών, αλλά και το λάθος χρόνο που αυτό το μέτρο υιοθετείται  μέσα στην πανδημία και χωρίς αυτή να έχει ολοκληρώσει σειρά εκκρεμοτήτων που βαρύνουν την ίδια και τις υπηρεσίες της.

mikris klimakas«Με λύπη αλλά και αγανάκτηση διαπιστώνουμε πως, ενώ η πολιτεία ζητάει για άλλη μια φορά από τον πολίτη και το μηχανικό να αναλάβουν το βάρος και την ευθύνη της καταγραφής του ιστορικού των ακινήτων, από τη δική της πλευρά δεν έχει πράξει τα δέοντα, όπως: · Δεν έχει προχωρήσει ο πολεοδομικός σχεδιασμός. · Δεν έχουν ολοκληρωθεί: η κτηματογράφηση, οι δασικοί χάρτες, οι θεσμικές γραμμές, η ένταξη των αυθαιρέτων. · Δεν έχουν υλοποιηθεί εργαλεία όπως η Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης , δεν υπάρχει γενικευμένα η κατηγορία 5 στα αυθαίρετα, ο χρόνος διόρθωσης των λαθών στα Κτηματολογικά γραφεία μειώνεται. · Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες του ΤΕΕ παραμένουν απαρχαιωμένες. · Οι ΥΔΟΜ δεν παρέχουν ψηφιοποιημένα αρχεία σχεδίων βάζοντας τον ιδιώτη μηχανικό να κάνει τη δουλειά που θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει από τη Διοίκηση» επισημαίνει.

Ψηφιοποιούνται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες

Posted in Blog

2011022200214 previewΤο νέο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις (τροποποίηση του ν. 4412) του ΥΠΑΝ προβλέπει μεταξύ άλλων την ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι τη θέση σε ισχύ του πληροφοριακού συστήματος e-Άδειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα ψηφιοποιούνται σε ηλεκτρονική μορφή και καταχωρούνται υποχρεωτικά στο πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 οι φυσικοί φάκελοι των οικοδομικών αδειών, συμπεριλαμβανομένων των συνοδευτικών εγγράφων και των μελετών.

5+1 πολεοδομικές παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ στο Ταμείο Ανάκαμψης

Posted in Blog

25465Η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την Kεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), από σήμερα και για συνολικά 3 ημέρες -23, 24 και 25 Φεβρουαρίου- παρουσιάζει στους δήμους όλης της χώρας το Πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων που προωθείται για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στόχος της παρουσίασης του Προγράμματος είναι να ενημερωθεί η αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού σε όλη την Επικράτεια για τους άξονες και τις επιλέξιμες δράσεις, ώστε οι δήμοι να προετοιμαστούν έγκαιρα για την επίσημη έναρξη των σχετικών προσκλήσεων.

Στη Βουλή η παράταση για ένα χρόνο των προθεσμιών για τα αυθαίρετα

Posted in Blog

aftheretoΓια ένα χρόνο παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής δικαιολογητικών για τα αυθαίρετα, σύμφωνα με ρύθμιση που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές» που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης.

Δασικοί Χάρτες: Αυθαίρετους χαρακτηρισμούς, επιστημονικές ανακολουθίες, αδικίες κι αβλεψίες εντοπίζουν στην ανάρτησή τους οι Μηχανικοί της Καρπάθου

Posted in Blog

26528 ATE.jpgΗ Μόνιμη Επιτροπή Καρπάθου του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και οι συνάδελφοι μηχανικοί του νησιού, αντιδρούμε στην συγκεκριμένη ανάρτηση των δασικών χαρτών της Καρπάθου.

Η πολυαναμενόμενη ανάρτηση των δασικών χαρτών απογοήτευσε και θύμωσε απλούς πολίτες και τεχνικό κόσμο του νησιού μας. Αυθαίρετοι χαρακτηρισμοί, αμφισβήτηση παλαιότερων αποφάσεων, αδικίες κι αβλεψίες, επιστημονικές ανακολουθίες. Είναι το παζλ που συνθέτει την παρουσίαση των δασικών χαρτών.

ΑΜΑΚ: Ταυτότητα κτηρίου… ή ποιος θα πληρώσει πάλι τη νύφη

Posted in Blog

akinitaΣε ανακοίνωσή της η παράταξη "Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης" αναφέρει:

"Σκοπός της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτιρίου και των αδειών του, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των μεταβολών του, κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής του.
Πάγιο αίτημα των μηχανικών.  

Και ενώ έχει θεσμοθετηθεί προ δεκαετίας, τώρα εν μέσω υγειονομικής κρίσης, με την κοινωνία σε "αναστολή", με ανασφάλεια και την ανεργία σε ιστορικά υψηλά επίπεδα η κυβέρνηση αποφασίζει να την εφαρμόσει!

Χαμόγελο του Παιδιού

banner bottom

Η Εφαρμογή

banner bottom

Φόρμα Επικοινωνίας