Σας έλεγα τις προάλλες ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας προτίθετο να κινήσει διαδικασίες εναντίον του υπουργείου Παιδείας για πλημμελή εφαρμογή ευρωπαϊκής Οδηγίας που αφορά τη δυνατότητα επιστημόνων από άλλες χώρες να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.
Δεν πρόλαβα να το γράψω και μου λένε ότι ήδη ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπιρτζής έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με μεγάλο δικηγορικό γραφείο, το οποίο και θα αναλάβει την καταγγελία εις βάρος του υπουργείου Παιδείας.Μαθαίνω ακόμη ότι στο στόχαστρο του ΤΕΕ μπαίνει και το υπουργείο Περιβάλλοντος για άλλη κοινοτική Οδηγία, που αφορά τους ενεργειακούς επιθεωρητές. Πολύ ορεξάτους τους βρίσκω τους μηχανικούς.
πηγή tanea(από τη στήλη “Μικροπολιτικός”)
Από τα ψηλά στα χαμηλά. Έτσι πέφτει το νερό της βροχής, έτσι συναντάει το έδαφος, καθώς στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας βρέχει δύο - τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με τις πεδινές.
Πως μπορεί να αξιοποιηθεί?
Με τον όρο αξιοποίηση του βρόχινου νερού περιγράφουμε τους τρόπους και τις μεθόδους συλλογής, αποθήκευσης και επεξεργασίας του νερού της βροχής με σκοπό την κάλυψη επιμέρους αναγκών σε δευτερεύουσες χρήσεις, όπως σε καζανάκια, πλυντήρια, νεροχύτες, για το πότισμα κήπων, το πλύσιμο αυτοκινήτων, κ.α. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται σημαντικές ποσότητες πόσιμου νερού από το δίκτυο ύδρευσης με ανάλογα οικονομικά και οικολογικά οφέλη.
Ποιες είναι εφαρμογές του?
Το βρόχινο νερό μπορεί να αξιοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών σε καθαρό νερό σε γραφεία, ξενοδοχεία,...
Απρόσμενη «πρωτιά» για τη χώρα μας, αυτή τη φορά από τον τομέα της ανακύκλωσης. Τη χρονιά που μόλις πέρασε, στην Ελλάδα η συλλογή μπαταριών ξεπέρασε τους 681 τόνους (περίπου 27,5 εκατομμύρια μπαταρίες), με αποτέλεσμα το ποσοστό συλλογής σε σχέση με το σύνολο των μπαταριών που διακινούνται στην Ελλάδα να φθάσει το 36%. «Το ποσοστό αυτό μάς φέρνει μπροστά ακόμα και από παραδοσιακά ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Αγγλία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία, η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και από κράτη όπως η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία, όπου το εν λόγω σύστημα ανακύκλωσης λειτουργεί περισσότερα χρόνια», επισημαίνει με έμφαση ο κ. Ηλίας Ορδόλης, γενικός διευθυντής της ΑΦΗΣ Α.Ε.
Η αρχή από το 2005
Υπενθυμίζουμε ότι η τοποθέτηση των ειδικών «στηλών» για τη συλλογή τών προς...
Η General Electric έκανε τα αποκαλυπτήρια μιας τεράστιας ανεμογεννήτριας – η διάμετρος του ρότορά της φθάνει τα 120 μέτρα - ισχύος 2,5 μεγαβάτ. Υποστηρίζει ότι έχει «την υψηλότερη απόδοση στον κόσμο» και την χαρακτηρίζει ως «την πρώτη πανέξυπνη ανεμογεννήτρια».
Σύμφωνα με την GE, το νέο μοντέλο 2.5-120 αυξάνει κατά 25% την αποδοτικότητα και κατά 15% την ισχύ εξόδου. Επιπλέον, λόγω της μεγάλης αποδοτικότητάς της, είναι ιδανική για τοποθεσίες, όπου πνέουν άνεμοι χαμηλών ταχυτήτων.
«Η 2.5-120 είναι η πρώτη ανεμογεννήτρια που χρησιμοποιεί το Βιομηχανικό Ίντερνετ για να διαχειριστεί το διακοπτόμενο άνεμο, παρέχοντας ομαλή, προβλέψιμη ενέργεια στον κόσμο, ανεξάρτητα από αυτό που θα της δώσει η Μητέρα Φύση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της GE Energy Βικ...
Tο ΥΠΕΚΑ μελετά με σχετική απόφαση του αρμόδιου υφυπουργό Ασημάκη Παπαγεωργίου την εγκατάσταση ''έξυπνων'', ψηφιακών μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος στους οικιακούς καταναλωτές της ΔΕΗ. Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, η αντικατάσταση των παλαιών αναλογικών μετρητών με τους νέους ψηφιακούς, θα αρχίσει τον Ιουλίο 2014.
Μέχρι τον Ιουνίο 2017 θα έχει αντικατασταθεί το 40% του συνόλου των υφιστάμενων μετρητών και μέχρι το Δεκεμβρίο του 2020 του 80%. Το έργο εγκατάστασης θα αναλάβει ο Διαχειριστής του Δικτύου – ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 5,6 εκατομμύρια περίπου. Πιλοτικά θα εγκατασταθούν 100.000 μετρητές ως τον Αύγουστο του 2015, έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Μελετάται η ένταξη του συνολικού έργου στο ΕΣΠΑ.
Τα πλεονεκτήματα των νέων μετρητών...
Τα iPhone και iPad της Apple θα μπορούσαν κάποια μέρα να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα με ενσωματωμένες φωτοβολταϊκές κυψέλες.
Η Apple κατέθεσε αίτηση για δικαίωμα ευρεσιτεχνίας με τίτλο “Integrated touch sensor and solar assembly” η οποία “οραματίζεται” συσκευές iPhone και iPad που θα δεσμεύουν και θα μετατρέπουν σε ενέργεια το ηλιακό φως με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά στην οθόνη.
Η πατέντα που παραχώρησε ο φορέας U.S. Patent and Trademark στην Apple προβλέπει τη χρήση της τεχνολογίας σε φορητές συσκευές όπως media players και smartphones.
Η Apple λέει πως οι ενσωματωμένες λειτουργίες του αισθητήρα της οθόνης αφής και της ηλιακής κυψέλης θα μπορούν να εναλλάσσονται μέσω ενός αισθητήρα όρασης: το ηλιακό πάνελ θα λειτουργεί κανονικά, αλλά όταν θα πλησιάζει το δάκτυλο του χρήστη θα...
Ανοικτά ακαδημαϊκά μαθήματα μέσω Διαδικτύου προς όλους τους πολίτες θα προσφέρει το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου ηλεκτρονικών «διαλέξεων» από την διαδικτυακή πύλη του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ίδρυμα ανοίγει στην ευρύτερη δημόσια σφαίρα τον πλούτο της γνώσης που διδάσκεται στους κόλπους του προσφέροντας ελεύθερα σημαντικό μέρος των διδασκόμενων μαθημάτων στα προγράμματα του. Αποδέκτες των μαθημάτων αυτών θα είναι οι φοιτητές του Ιδρύματος, αλλά και όποιος πολίτης ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο τους.
Η κουλτούρα της ανοικτής και ελεύθερης πρόσβασης στη γνώση υπάρχει ήδη έντονα ανεπτυγμένη στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα και εκφράζεται με ποικίλους τρόπους. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από πολύ νωρίς, δημιουργήθηκε μια πολυπληθής κοινότητα...
Η Power-One Inc (Camarillo, Καλιφόρνια, ΗΠΑ) και η Panasonic Corporation (Osaka, Ιαπωνία) θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διανομή νέων καινοτόμων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων λύσεων για οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα.
Τα συστήματα αποθήκευσης χρησιμοποιούν μετατροπείς της Power-One και μπαταρίες ιόντων λιθίου από την Panasonic, όπως δήλωσαν οι δύο εταιρείες.
Κατ’ αρχήν, οι εταίροι σκοπεύουν να επικεντρωθούν στις αγορές της διασυνδεδεμένης αποθήκευσης ενέργειας, σε κατοικίες και εμπορικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και σε εγκαταστάσεις κοινής ωφελείας, ενώ στην Ιαπωνία, εισέρχονται στην αγορά με σχεδόν αποκλειστικά εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες.
“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με...
Περισσότερα από έξι εκατομμύρια στρέμματα φυσικών εκτάσεων έγιναν χωράφια ή οικοδομήθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια στην Ελλάδα, σύμφωνα με την μελέτη διαχρονικής χαρτογράφησης καλύψεων γης από το 1987 έως το 2007 που παρουσίασε το WWF.
Σε μια εικοσαετία η χώρα έχασε 1.311.382 στρέμματα δάσους άλλα και 4.886.431 στρέμματα θαμνωδών εκτάσεων και περιοχών χαμηλής βλάστησης.
Το ίδιο διάστημα, αυξήθηκαν κατά 5.736.939 στρέμματα οι γεωργικές εκτάσεις της χώρας ενώ δομήθηκαν επιπλέον 333.675 στρ.
Απο την άλλη, οι ορεινές αγροτικές περιοχές εγκαταλείφθηκαν με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Πελοπόννησο όπου 1.390.000 στρέμματα γεωργικής γης μετατράπηκε διαχρονικά σε άλλες χρήσεις. Η έκταση αυτή αντιστοιχεί στο 6,44% της συνολικής έκτασης του γεωγραφικού διαμερίσματος και είναι...
Βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια νοικοκυριά που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα φιλοδοξεί να φέρει η βρετανική εταιρεία Therefore, που ειδικεύεται στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.
Τελευταίο επίτευγμα της εταιρείας η λάμπα GravityLight, που λειτουργεί με τη δύναμη της βαρύτητας.
Η λάμπα τροφοδοτείται από έναν σάκο γεμάτο με εννιά κιλά υλικού (άμμος, αμμοχάλικο, χώμα), ο οποίος κρέμεται από ένα σχοινί ακριβώς από κάτω της.
Όταν ο σάκος απελευθερωθεί τραβά με δύναμη το σχοινί, το οποίο περνά μέσα από ένα δυναμό, που μετατρέπει το βάρος σε ενέργεια.
Η διαδικασία διαρκεί τρία δευτερόλεπτα ωστόσο η παραγόμενη ενέργεια τροφοδοτεί τη λάμπα για μισή ώρα.
Το κόστος της λάμπας, που λειτουργεί με τη δύναμη της βαρύτητας, ανέρχεται στα πέντε δολάρια.
Στόχος της εταιρείας είναι η...