Λύση στο πρόβλημα της πολεοδομικής νομοθεσίας που προϋπέθετε την έκδοση άδειας μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία ακόμα και για την κατασκευή μιας πέργκολας, ενός μπάρμπεκιου και άλλων μικροεπισκευών των κατοικιών, επιχειρεί να δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με τον νόμο «Για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», που πρόκειται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, για ένα πλήθος εργασιών που αφορούν την ανακαίνιση ή την επισκευή των κτηρίων δεν θα απαιτείται πλέον άδεια από την Πολεοδομία για έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας ή έγγραφη ενημέρωση της Πολεοδομίας από τον ιδιοκτήτη (48η Άδεια), με την προϋπόθεση ότι για την εκτέλεση των εργασιών δεν θα χρησιμοποιούνται ικριώματα (σκαλωσιές δηλαδή). Αν και ο νέος νόμος δεν καταργεί την έκδοση άδειας για εργασίες μικρής κλίμακας, εν τούτοις απαλλάσσει πολλές εργασίες από την υποχρέωση έκδοσης άδειας.

Πότε δε θα απαιτείται πλέον ούτε οικοδομική άδεια, ούτε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας

1) Για εργασίες εσωτερικών χρωματισμών, μικρών επισκευών θυρών και παραθύρων ή μεμονωμένων επισκευών για λόγους χρήσης και υγιεινής

2) Μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτηρίου, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών που απαιτούνται για τη μετακίνηση των ΑΜΕΑ

3) Εξωτερικοί χρωματισμοί, ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων, ή επισκευή επιχρισμάτων, ή επισκευή όψεων χωρίς χρήση ικριωμάτων.

4) Συντήρηση, επισκευή, διασκευή ή και τμηματική αντικατάσταση εγκαταστάσεων και αγωγών κτηρίων.

5) Αντικατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών κουφωμάτων και υαλοπινάκων στο ίδιο άνοιγμα.

6) Συντήρηση, επισκευή στεγών ή δωμάτων χωρίς χρήση ικριωμάτων.

7) Μικρές διαμορφώσεις του εδάφους μέχρι συν/πλην 0,80 μέτρων από το φυσικό έδαφος.

8) Τοποθέτηση κλιματιστικών και επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης καθώς και μέτρησης φυσικού αερίου (ρυθμιστές, μετρητές, παροχετευτικοί αγωγοί), εγκατάσταση συστημάτων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), υπέργειοι σταθμοί διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου.

9) Τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων

10) Εργασίες τοποθέτησης παθητικών ηλιακών συστημάτων ή αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων ή τοποθέτησης/αντικατάστασης καμινάδων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων χωρίς χρήση ικριωμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».

11) Τοποθέτηση η εγκατάσταση εξοπλισμού σε κτήρια (π.χ. ντουλάπες, γλάστρες, κ.λπ.), αλλαγή, τοποθέτηση ή/και αφαίρεση διαχωριστικών στοιχείων εξωστών.

12) Τοποθέτηση μικρής έκτασης μόνιμων διακοσμητικών και χρηστικών στοιχείων όπως αγάλματα, σιντριβάνια, εικονοστάσια, πάγκοι, τραπέζια ή πρόχειρων καταλυμάτων ζώων επιφάνειας έως 3 μ2 σε ακάλυπτους χώρους οικοπέδων και γηπέδων.

13) Κατασκευή εστιών, φούρνων και τζακιών με τις καπνοδόχους τους σε ακάλυπτους χώρους οικοπέδων ή γηπέδων υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει κτήριο με χρήση κατοικία, καθώς και σε κτήριο που διαθέτει οικοδομική άδεια ή υφίσταται νόμιμα, εφόσον δε θίγονται τα φέροντα στοιχεία του κτηρίου με χρήση κατοικίας

14) Κατασκευή πέργκολας με ή χωρίς προσωρινά σκίαστρα επιφανείας έως 50 τ.μ., σε ακάλυπτους χώρους, προκήπια, βεράντες ισογείων, εφ’ όσον δεν απαγορεύεται από ειδικές διατάξεις της περιοχής.

15) Κατασκευές όπως σκάλες, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες), αντηρίδες, πεζούλια σε ακάλυπτους χώρους οικοπέδων και γηπέδων.

16) Τοποθέτηση προσωρινών σκιάστρων, περσίδων, προστεγασμάτων, τεντών.

17) Διάστρωση δαπέδου ακαλύπτου χώρου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή δεν υπερβαίνει το 1/3 του ακαλύπτου χώρου.

18) Διαμόρφωση εδάφους έως 0,80μ. από το φυσικό έδαφος για λόγους βελτίωσης του φυσικού του ανάγλυφου, με χρήση φυσικών ασύνδετων υλικών όπως χώμα και λιθοδομή χωρίς κονίαμα, χωρίς αλλοίωση της γενικής φυσικής γεωμορφολογίας του, της φυσικής κλίσης απορροής των ομβρίων υδάτων και των σταθμών αφετηρίας μέτρησης των υψομέτρων.

19) Κατασκευές εντός οικοπέδου-γηπέδου για τη δημιουργία χώρων εισόδου στα οικόπεδα και γήπεδα. Έως 2,50 μ ύψους, πλάτους 2,50 μ. βάθους 1.00 μ.

20) Κατασκευές για την τοποθέτηση μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος στα όρια των οικοπέδων γηπέδων ή εντός ακαλύπτων χώρων αυτών, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές.

Προσοχή!!! Οι παραπάνω εργασίες επιτρέπονται, με την προϋπόθεση ότι δεν αντίκεινται σε ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου ή σε άλλους κανονισμούς (π.χ. παραδοσιακοί οικισμοί του Πηλίου).

Επίσης με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώνονται ή να τροποποιούνται οι εργασίες για τις οποίες δεν θα απαιτείται η έκδοση άδειας ή η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.
πηγή