Bιοκλιματική κατοικία στη Θεσσαλονίκη

Posted in Blog

      

H κατοικία εντάσσεται σε έντονα επικλινές οικόπεδο εκτός σχεδίου, στο Πανόραμα, το οποίο αναπτύσσεται στον άξονα ανατολής - δύσης και είναι κατάφυτο με πεύκα.

Προϋποθέσεις του σχεδιασμού είναι η βιοκλιματική προσαρμογή του κελύφους, ο συνδυασμός της εσωστρέφειας - προστασίας των ιδιωτικών περιοχών με το άνοιγμα των χώρων διημέρευσης προς το πράσινο και τη θέα, καθώς και η αξιοποίηση των φυσικών τοπικών υλικών.
Kατά τη σύνθεση επιδιώχθηκε η μέγιστη δυνατή σαφήνεια με διακεκριμένες ενότητες που εντάσσονται σ’ ένα ενιαίο αναγνωρίσιμο σύνολο: ένα μεγάλο ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, το οποίο διαπερνά εγκάρσια ένα μικρότερο με χαρακτηριστική μονοκλινή απόληξη. H αλληλοτομία των δύο όγκων δημιουργεί το συμπαγή κορμό της κατοικίας ενώ οι κεραίες του ασύμμετρου αυτού σταυρού διευρύνονται περιλαμβάνοντας ημιυπαίθριους χώρους. H καμπύλη που κατευθύνει την πρόσβαση στην είσοδο ενισχύει παράλληλα την αίσθηση του περίκλειστου.
H γραμμική ανάπτυξη του κτιρίου διατηρείται στην εσωτερική διευθέτηση με την αυστηρή χωρική συνέχεια του στεγασμένου εξώστη, του διαμπερούς καθιστικού και του αιθρίου. Η αρχιτεκτονική διευθέτηση ανταποκρίνεται στο κλίμα και στον προσανατολισμό με ένα κλειστό καμπύλο πέτρινο κέλυφος, που παραπέμπει σε όστρακο, προς το βορρά και έχει μόνο μικρές σχισμές αερισμού, ενώ η είσοδος προφυλάσσεται από τον άνεμο με κλειστή στοά. Προς το νότο τα μεγάλα υαλοστάσια επιτρέπουν, με ένα σύστημα ξύλινων σταθερών εξωτερικών περσίδων, στον ήλιο να εισέρχεται τη χειμερινή περίοδο επιτρέποντας το άμεσο κέρδος. Aντίθετα το καλοκαίρι προσφέρουν ηλιοπροστασία και απαγωγή του θερμού αέρα.
H διάταξη των κύριων χώρων διημέρευσης και ύπνου επιτρέπει το διαμπερή αερισμό, τον ελεγχόμενο φωτισμό και ηλιασμό καθώς και τη συνέχεια εσωτερικού - εξωτερικού. H στρατηγική τοποθέτηση ενός κεντρικού αιθρίου, με κρήνη και δεξαμενή νερού για δροσισμό διασφαλίζει τα παραπάνω, ενώ παρέχει και ένα ανοιχτό προφυλαγμένο από τον άνεμο δωμάτιο για υπαίθρια διαμονή κατά τις μεταβατικές εποχές.

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: Νίκος Καλογήρου, Κώστας Μανωλίδης
Στη μελέτη εφαρμογής συνεργάστηκε ο Τέλης Βασιλειάδης
Στατική μελέτη: Γιάννης Καΐσης
Μελέτη φύτευσης: Κρίστα Αντωνίου
Κατασκευή: Γιώργος Γεωργιάδης και Συνεργάτες
Χρόνος Κατασκευής: 2001 - 2005
Φωτογραφίες: Νίκος Καλογήρου


πηγή

Διάδωσέ το

Ξεκινήστε με τον πιο εύκολο τρόπο από το κινητό σας

playbutton

  • 01 Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Ενεργειακή Επιθεώρηση
  • 02 Μάθετε την Ενεργειακή Κλάση της κατοικίας σας
  • 03 Υπολογίστε το κόστος Νομιμοποίησης Αυθαιρέτου
  • 04 Βρείτε τον κατάλληλο Μηχανικό που θα σας βοηθήσει
  • 05 Διαβάστε όλη την Νομοθεσία του Υπουργείου
  • 06 Μάθετε πληροφορίες για το πρόγραμμα "Εξοικονομώ"

Βίντεο Επίδειξης